Vlašimská cyklotrasa vede skrz romantické aleje. Poznáte díky ní i řadu památek

25. září 2015
Česko – země neznámá

Vášniví cyklisté zpozorněte. Kolem města Vlašim ve Středočeském kraji je vybudována cyklotrasa Vlašimské aleje, která vás provede přírodními krásami i historickými památkami. Při cestě minete například loretánskou kapli, v jejíž těsné blízkosti je jedna z nejstarších lipových alejí v okolí.

Cyklostezka je dlouhá přibližně 30 kilometrů. Vede převážně kolem starých i nově vysázených alejí, ale projedete se i zdejšími lesy. Na několika místech cyklotrasa přetíná silnici, ovšem přejezd je zcela bezpečný. Pro cyklisty jsou tu přes silnice vyznačené přechody, u kterých nechybí opravdu výrazné značení pro řidiče, aby cyklisty nepřehlédli.

Nejnáročnější část trasy vede z Vlašimi na Hrádek. Odměnou vám ale bude osvěžení u krásné lesní studánky zasvěcené Panně Marii, která má prý léčivou vodu. I kdyby to tak ale nebylo, můžete si nabrat osvěžující tekutinu na další cestu.

Čtěte také

Na cestě vás čekají historické památky

Pro méně zdatné cyklisty je určena varianta číslo 101 po málo frekventované silnici Vlašim – Ctiboř. U Hrádku si můžete v lese prohlédnout i skautskou základnu a neměli byste minout ani samotný Hrádek. Jde o nejvýznamnější mariánské poutní místo v regionu. Kostel sv. Matouše je překrásný.

Kostel sv. Matouše na Hrádku

Cyklostezka vás zavede i k mnoha dalším historickým památkám. V Orlinském údolí se rovněž občerstvíte v historické studánce, nebo se zastavíte v bývalé huti na zpracování železné rudy zvané Polánka. Projedete se také kolem obnovených rybníků, údolím řeky Blanice, kolem několika ovčínů a také mokřadů.

Z mnoha míst na trase jsou překrásné výhledy na Vlašim, horu Blaník i celé Podblanicko. Největší část trasy vede po polních a lesních cestách, pouze malá část po nové asfaltové cyklostezce a jen místy po běžných komunikacích s automobilovým provozem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.