Vlčí hora u Černošína na Plzeňsku je plná vzácných sopečných minerálů

22. únor 2016
Česko – země neznámá

Vlčí hora nabízí výletníkům hned několik zajímavých cílů. Jedná se o nejjižněji položenou třetihorní sopku Českého masivu. Dodnes se na jejích svazích dají najít černozelené minerály. Vlčí Horu zdobí také od 13. století monumentální kamenný hrad a nachází se na ní hned dvě přírodní rezervace.

Vlčí hora u Černošína na Tachovsku patří k nejvýznamnějším mineralogickým vzácnostem západních Čech. Lesklé krystaly augitů a amfibolů se dají dodnes najít jen při procházce třeba v čerstvých krtincích. Co se tu vlastně kdysi odehrávalo?

Koncem třetihor a na začátku čtvrtohor, tedy před neuvěřitelnou miliardou let, se v západních Čechách odehrávala silná sopečná činnost, která sahala od Chebska přes Doupovské hory, České Středohoří, Jičínsko až k Nízkému Jeseníku na severní Moravě.

Na okraji této velké třetihorní sopečné oblasti se objevily nejmladší sopky začátkem čtvrtohor. V oblasti Nízkého Jeseníku je to Venušina a Uhlířská sopka, v západních Čechách Příšovická Hůrka (západně od Plzně), Železná Hůrka (jižně od Chebu) a Komorní Hůrka u Františkových Lázní.

Objevte kromě sopečných minerálů i hrad

Vlčí hora je ale mimořádná právě svými minerály. Nejvíc se jich nachází na louce na východním svahu. Z druhé strany, stezkou z obce Černošína, dojdete až k mohutnému středověkému hradu jménem Volfštejn. Cestou budete míjet jednu ze dvou přírodních rezervací, které Vlčí hora ukrývá – Černošínský bor. Jak název napovídá, cenný je tu hlavně zachovaný borový les.

Sopečné minerály v detailu

Druhou rezervací, kterou můžete navštívit, je oblast Pod Volfštejnem. Ukrývá vzácné rašelinové louky s typickými společenstvy a bohatým výskytem chráněných druhů rostlin, třeba lilií zlatohlavou.

Hrad Volfštejn vás ohromí svojí velikostí. A to i přesto, že se nedochoval celý. Od 15. století pustl. Naštěstí od roku 2003 o hrad pečuje Spolek pro záchranu hradu Volfštejn. Jen díky jejich úsilí a spolupráci s památkáři se stavba dál nerozpadá. Jde o místo jako stvořené pro romantický výlet, o čemž svědčí i zajímavá pověst.

Vilém z Volfštejna se přátelil s Janem Žižkou a oba se prý ucházeli o přízeň krásné ženy. Ta si vzala Viléma, čímž začalo velké rivalství. Při křtu první dcerky Ludmily přemohla při hostině Jana Žižku zlost a udeřil Viléma do obličeje pečenou srnčí kýtou.

Hrad Volštejn na Vlčí Hoře

Při pozdějším obléhání hradu během husitských válek zahynula i Vilémova choť. Vilém s dcerou Ludmilou a správcem uprchli do údolí řeky Mže. Žižka hrad dobyl, všechny obránce pobil, ale svého nepřítele nenašel. Při výzvědné výpravě objevil lesní chatu, ve které se ukrýval Vilém s dcerou.

Ta chtěla otce bránit. Když prý Žižka uviděl dívku podobnou své matce, nechal se okouzlit její krásou a odvahou. S Vilémem se usmířil a společně se odstěhovali do Prahy. I to se vypráví o hradě Volfštejn, který můžete navštívit společně s nalezištěm minerálů na sopečné Vlčí hoře u Černošína.

autor: Pavel Halla
Spustit audio