Vltavský kanál Čertovka si krásou nezadá s Benátkami. A také skrz něj plují loďky

11. červenec 2020

Pražská Čertovka připomíná svou malebností italské Benátky. Krátký vltavský kanál odděluje ostrov Kampa od zbytku Malé Strany. Napájí ho několik set metrů dlouhá štola, která přivádí vodu z horní části Smíchovského zdymadla. Čertovka po 740 metrech vtéká za Karlovým mostem do Vltavy.

Strouhu ve 12. století vybudoval řád Maltézských rytířů. Sloužila jako přívod vody do devíti malostranských mlýnů, které stávaly kolem Kampy. Do dnešní doby se zachovaly tři. Mlýn Huť, který byste našli pod číslem popisným 449. Zlomkovský mlýn a mlýn Velkopřevorský, který svému účelu sloužil až do roku 1936. Jeho mohutné mlýnské kolo klape pro potěchu turistů i dnes. A vedle kola trůní vodník Kabourek.

Název Čertovka se začal objevovat okolo roku 1890. Podle jedné z pověstí chodívala do těchto míst prát prádlo místní hašteřivá žena. Při praní jednou halekala na opodál postávající skupinku mladíků, kteří ji označili za čertovskou bábu. A název místa byl na světě. Postupem času se pojmenování rozšířilo na celý vltavský kanál.

Čertovku si oblíbili nejen turisté, ale také filmaři. Nejznámějším českým filmem, ve kterém si Čertovka zahrála, jsou Chobotnice z druhého patra. Miloš Forman romantické místo využil do svého Amadea. A milovníci zahraničních filmů si možná vybaví, že se zde natáčel také americký velkofilm Mission Impossible.

Pražské Benátky

Malebná Čertovka po staletí láká také k bydlení. Pár kroků od ní stojí Werichova vila. Jiří Voskovec se dokonce narodil na Kampě, v domě jménem Prachovna. Předchůdci Jana Wericha ve vile byli třeba Josef Dobrovský nebo Zdeněk Wirth, historik, z jehož vědomostí jsme čerpali při plavbě Čertovkou. Vila Jiřího Trnky stojí přes mostek naproti kolu Velkopřevorského mlýna. Nedaleko žil Jan Evangelista Purkyně.

V domě U Pinkasů, na ostrově Kampa, žil slavný klavírista Rudolf Firkušný. Údajně měl jednu světničku, ve které byla jen kamna a klavír. V sousedství bydlel herec, kabaretiér, prozaik, dramatik, písničkář, režisér a scenárista Josef Šváb Malostranský. Po březích Čertovky chodívala zpěvačka Eva Olmerová, bydleli tu herci Josef Vinklář, Eduard Kohout, skladatel Bohuslav Martinů nebo malíř, který ilustroval Babičku či Filosofskou historii, Adolf Kašpar.

Spustit audio