Voda je věda, ale i umění, tvrdí nová naučná stezka v jihočeských Vodňanech

23. červen 2017
Česko – země neznámá

Zadumaná jihočeská krajina plná rybníků a lužních lesů ve spojení s excentrickým uměním pražských ateliérů Trafačka. Na první pohled tato kombinace nejde moc dohromady, na pohled druhý ale funguje docela dobře. Úspěchy alespoň sklízí na naučné stezce Voda je věda ve Vodňanech.

Není to tak dávno, co bylo ve Vodňanech na jihu Čech založeno jediné vysokoškolské pracoviště ve střední Evropě zaměřené na ochranu vod. Fakulta rybářství funguje od roku 2009 a od září 2013 si můžete Vodňany projít po naučné stezce, která originálně mapuje témata vědeckého výzkumu školy.

Pět zastavení na trase nazvané Voda je věda připomíná klasický vycházkový okruh jen vzdáleně. Za prvé na čtyřech kilometrech chybí značení, což je trochu na škodu věci a proto je dobré vybavit se na procházku plánkem, který je k mání v městském infocentru nebo v budově fakulty.

Za druhé neuvidíte klasické informační panely. O informace ale ošizeni nebudete, jsou totiž vypsány na hliníkových destičkách u jednotlivých zastavení. Vtipné je, že zastávky jsou na místech, která souvisí s bádáním. Povídání o jeseterovité vyze velké se například nachází u sádek, kde se tato obří ryba chová.

Týden vody 2

A do třetice doplňuje každé zastavení zajímavý výtvarný artefakt. „Byl to docela punk,“ říká o vzniku stezky kreativní manažer fakulty Miroslav Boček. A jeho tvrzení je potřeba brát doslova. Skulptury vytvořili Terezie Honsová, Josefína Jonášová, Matěj Hájek, Julius Reichel a Tomáš Skála, umělci, kteří jsou spjatí s volným sdružením Trafačka, které do roku 2014 působilo v pražských Vysočanech.

Rak říční

Trasa naučné stezky vede jak centrem Vodňan, tak po periferii města. Během hodinové vycházky lze spatřit řadu historických památek, pozůstatky lužních lesů u řeky Blanice nebo rybníky. Umělecká díla, umístěná na cestě, nakonec působí jako knoflíky, které drží krajinnou košili u Vodňan pohromadě.

autor: Filip Černý
Spustit audio