Voda z Daňkovy studánky prý dokázala vrátit zrak nevidomým. Pramení u Sebranic

6. říjen 2017
Česko – země neznámá

Ve Vysokém lese u Sebranic v Pardubickém kraji najdete kromě hub i studánku a kapličky. Spolek archaických nadšenců obnovil už tři kaple, které tam kdysi stávaly. A možná se to povedlo i díky zázračné vodě, která vyvěrá z Daňkovy studánky pod Schlesingerovou kaplí.

U Daňkovy studánky se osvěžovali lidé, kteří už kdysi dávno pracovali v lesích a na poli. Stále jde o jediný takto otevřený pramen v oblasti Vysokého lesa. Voda v něm byla vždy nejen velice chutná, ale postupně se začaly projevovat její léčivé účinky.

„Německý statkář Johann Schlesinger měl nevidomou ženu. Ve snu se jí zjevila Panna Marie a poslala ji k Daňkově studánce. Emílie k ní šla, omyla si vodou oči a prozřela. Proto tam nechal statkář jako poděkování postavit v roce 1935 kapličku,“ popisuje dávný příběh Lenka Kmošková ze Spolku archaických nadšenců.

Další pověst vypráví o uzdravení slepé lesníkovy dcery. Kaplička vznikla na vyvýšené terase nad pramenem a bezejmenným potokem, v oblasti zvané Ve Vidlích. Mezi obyvateli Lezníku a nedalekých Sebranic se ustálil pro pramen přívlastek Daňkova.

„Studánka vyvěrá z opuk, které jsou tu krásně vidět. Voda je mineralizovaná, tedy bohatá na minerály. A podle toho také chutná,“ pochvaluje si Lenka Kmošková.

Voda se používá i při křtech

K Daňkově studánce si dodnes chodí lidé pro vodu a plní jí přinesené lahve. A farář z Litomyšle ji dokonce používá už několik let při křtech. „Kamarádky mě často prosí, abych jim vodu ze studánky přivezla. Omývají si s ní oči a věří, že nebudou potřebovat brýle. Já tuhle vodu popíjím už několik let a cítím se velmi dobře, tak na tom třeba něco bude,“ směje se Lenka Kmošková.

Schlesingerova kaple postavená jako poděkování za uzdravení

Možná jsme vás nalákali a do Vysokého lesa se někdy zajedete podívat. Ve smrkových lesích najdete určitě spoustu hub. Obdivovat můžete tři nové kaple, které na místě těch starých a skoro zaniklých postavil Spolek archaických nadšenců ze Sebranic. A určitě vás zaujme také zbrusu nová křížová cesta, kterou ve Vysokém lese vytvořili mladí umělci.

autor: jsl
Spustit audio