Vodní dům v Hulicích ukazuje dvě tváře vody. Jako místo pro život a jako podmínku života

21. listopad 2017
Česko – země neznámá

Vodní dům se nachází ve středočeské obci jménem Hulice, v těsné blízkosti vodní nádrže Švihov, která vznikla na řece Želivce před soutokem se Sázavou. Ve Vodním domě je moderní expozice, která vás seznámí se dvěma tvářemi vody. Jednak jako životním prostředím vodních rostlin a živočichů, jednak jako nezbytnou podmínkou našeho života.

Expozice provádí návštěvníky postupně pěti přehlednými sekcemi. Zavítají například pod vodní hladinu, dozvědí se víc o nekonečné cestě vody a prohlédnou si i četná akvária, kde plavou všichni zástupci sladkovodních ryb, které se nacházejí na našem území.

Už při vstupu se vám zatají dech, protože budete procházet přibližně dvacet metrů dlouhým modelem potrubí, které je replikou skutečného vodovodu, jenž dopravuje pitnou vodu z nádrže Švihov do Prahy. Vstupní potrubí je přes dva a půl metru vysoké a atmosféru v něm ještě umocňují zvuky šplouchání vody.

Oblíbenou atrakcí, zejména pro děti, jsou modely obrovských říčních mušlí, do kterých se děti mohou celé schovat. Kdo je unavený, může se posadit k modelu břehu řeky Želivky a do sluchátek si pustit hlasy vodních ptáků a žab.

Zajímavé je i okolí Vodního domu v Hulicích. V atriu najdete umělé vodní toky, symbolizující řeku od pramene k ústí, které můžete ovládat pomocí čerpadel, pump, vodních mlýnků, hrází a rozvodníků.

Kolem Vodního domu se navíc vine nově vybudovaná krátká naučná stezka s názornými ukázkami přirozených čističek vod a zachycování dešťové vody a také rozlehlé jezírko s mnoha sladkovodními rybami. Přímo z interiéru Vodního domu můžete u velké skleněné stěny nahlédnout pod hladinu umělého jezera a prohlédnout si všechny vodní živočichy zblízka.

Přirozená čistička vody - kameny
Spustit audio