Vodní mlýn ve Slupi na Znojemsku připomíná vzhledem spíše malý zámek

27. květen 2016
Česko – země neznámá

Pompézní renesanční stavba v centru Slupi na jižní Moravě připomíná spíše šlechtické sídlo, než technické dílo na mletí obilí. Za bílou fasádou se ale skrývají rozsáhlé interiéry někdejšího vodního mlýna. Mouka se tu zpracovávala do druhé světové války, teď slouží prostory jako muzeum.

„Původně byl mlýn samozřejmě menší, jak se ale střídali majitelé a přibývaly nové modernější technologie, postupně se rozšiřoval až do současné podoby,“ vysvětluje Marie Gilbertová z Technického muzea v Brně, kterému mlýn ve Slupi patří.

Zařízení mlýna je plně funkční a průvodci to návštěvníkům názorně předvádějí. Mouka se tu už ale nemele ani propagačně. „Stroje jsou pečlivě promazané, takže by mouka měla pachuť použitých konzervačních látek. Ale jsme rádi, že stroje běží a že je můžeme všem příchozím takto v plné parádě předvést,“ vysvětluje Marie Gilbertová.

Na první exponáty narazí návštěvníci ještě před mlýnem

Velkou chloubou mlýna jsou čtyři funkční mlýnská kola. „Z pramenů víme, že tady těch kol bylo dokonce ještě víc, možná až devět,“ prozrazuje průvodkyně. Novinkou, která nejspíš nemá v historii mlýna obdoby, je bobr, který se v místě nedávno usadil, a zachutnaly mu právě dřevěné lopatky jednoho z mlýnských kol. Ve Slupi už proto chystají náhradní na výměnu.

Tu část mlýna, která kdysi sloužila jako obytné prostory pro mlynářovu rodinu, využili muzejníci pro vytvoření expozice, která představuje historii mlynářství. Návštěvníci tu poznají, jak pokročily technologie od časů ručního mletí až po dobu nejmodernějších strojů. Zvláštní prostor dostali v expozici sekerníci, kteří bývali pro každý mlýn nepostradatelní a zastali veškerou práci se dřevem.

Někdejší obytnou část obsadila expozice o historii mlynářství

Vodní mlýn ve Slupi navíc několikrát do roka ožívá speciálními jednodenními akcemi. „V dubnu tu zahajujeme sezónu akcí, na které zábavnou formou představujeme mlýn hlavně dětem. A v září každoročně pořádáme Slavnosti chleba, na které chodí až šest tisíc návštěvníků. Lidé při této příležitosti mohou navštívit nejenom samotný mlýn, ale také různé řemeslnické stánky, které obsadí prostranství před ním,“ prozrazuje Marie Gilbertová.

autor: hon
Spustit audio