Vojanovy sady nabízí oázu klidu v centru historické Prahy

18. červenec 2017
Česko – země neznámá

Vojanovy sady na Malé Straně patří k nejmenším, ale zároveň nejhezčím a nejstarším pražským zahradám. Přesto, že se nacházejí v úplném centru historické Prahy, nepustí do nich vysoká zástavba domů a zdí hluk velkoměsta. Návštěvníky tu čeká ticho a klid.

Historie Vojanových sadů sahá až do středověku, kdy patřily ke dvoru pražských biskupů. Při budování kláštera karmelitánek u svatého Josefa v 17. století se staly klášterní zahradou. Původně ovocné sady byly v 19. století částečně přeměněny na anglický park.

V roce 1921 získal stát zahradu do svého majetku a ta se stala součástí areálu ministerstva financí. Teprve v roce 1954 byla zpřístupněna pro veřejnost. Po povodni v roce 2002, kdy vltavská voda Vojanovy sady zatopila do výše téměř čtyř metrů, musely být kompletně zrekonstruovány.

Kašna, kaple i jezírko s rybami

Zadní vyvýšená část sadů má zahradní úpravu s centrální kašnou. V sadech objevíte dvě kaple - kapli svatého Eliáše, která má podobu grotty (umělé jeskyně), a barokní kapli svaté Terezie z Ávily.

Kaple svatého Eliáše coby grotta

Vyhlídková terasa je od zahrady oddělená schodištěm a stojí na ní kašna ve tvaru čtyřlístku. Po pravé ruce budete mít funkční sluneční hodiny. Projít se můžete okolo jezírka s rybami či se kochat krásou vzrostlých jehličnanů.

Do Vojanových sadů je možné vejít jediným vstupem, pár kroků od stanice metra Malostranská, bránou ve zdi z ulice U Lužického semináře. K dispozici je v něm i dětské hřiště - vpravo od vchodu, stranou hlavních cest. Za vzrostlou zelení, která tlumí zvuky případných dětských hlasitých projevů, takže děti a dospělí se vzájemně neruší.

Není tu žádná restaurace ani občerstvení, jen stromy, květiny, lavičky, včelí úly a pávi. I proto je do Vojanových sadů zakázán vstup se psy.

Spustit audio