Vojenské muzeum ve Starém Městě přibližuje historii pohraničních opevnění

19. září 2017
Česko – země neznámá

Staré Město pod Králickým Sněžníkem je v létě centrem pěší turistiky a cyklistiky, v zimě zase sjezdového a běžeckého lyžování. Stále častěji tam ale míří fandové vojenské historie, kteří objevují zdejší opevnění z konce 30. let 20. století. Nejen jemu se věnuje Muzeum vojenské historie umístěné v budově číslo 11 někdejších staroměstských kasáren.

Stejně jako nedaleké Králicko se i oblast Staroměstska ve 30. letech považovala za potenciální místo napadení Československa ze strany hitlerovského Německa, se kterým tehdy tyto oblasti sousedily. Proto už od roku 1935 vznikaly plány a později se začaly stavět objekty pohraničních pevností.

Kromě toho zde v letech 1937 až 1938 vyrostla kasárna pro posádku budoucích pevností. A právě v těchto kasárnách najdeme unikátní expozici vojenských artefaktů, která je zaměřena na pevnosti a celou zdejší oblast.

Kromě zbraní a různého vybavení, které se v té době v armádě používalo, si návštěvníci mohou prohlédnout dobové uniformy, plány a fotografie a různé zajímavé exponáty týkající se stavby.

Unikátní jsou například originální zkušební kostky betonu, které se odlévaly přímo na stavbě jednotlivých objektů opevnění, odkud byly odesílané do zkušebny, kde se testovala jejich pevnost. Pozoruhodné je, že některé z nich nesou datum jen pár týdnů před podepsáním Mnichovské dohody a obsazením této části moravského pohraničí. V kasárnách uvidíte také řadu fotografií různých typů opevnění, a to nejen u nás, ale i v zahraničí.

Polní kulometné hnízdo s lehkým kulometem

Muzeum provozuje spolek Beton bunker club Kromfelzov, který vznikl už v polovině 90. let a jehož jméno odkazuje na nejdůležitější objekt zdejšího opevnění, který ale nikdy nebyl postaven - dělostřeleckou tvrz nedaleko Kromfelzova, jejíž projekt byl později přepracován na izolovaný dělostřelecký srub. Členové klubu spravují také několik objektů a mají hluboké znalosti z období budování pohraničního opevnění a formování naší a německé armády.

autor: kbz
Spustit audio