Vojnův Městec na Žďársku má svůj vodopád a louky plné orchidejí

14. duben 2016
Česko – země neznámá

Když se řekne vodopád, představí si většina lidí přinejmenším ten světoznámý na Niagaře. Vodopád ale nemusí nutně padat z desítek metrů, aby zaujal. Stačí třeba jen tři. Ve Vojnově Městci na okraji Žďárských vrchů na Vysočině jeden takový malý, ale půvabný vodopád mají. A jsou na něj pyšní.

„Jsme na skalním podloží, hned vedle máme bývalý lom a teče tu městecký potok,“ vysvětluje okolnosti vzniku vodopádu starosta Vojnova Městce Karel Malivánek. Kdysi tu prý bývaly vodopády dva, ale jeden z nich vzala velká voda.

„Ten druhý byl asi o padesát metrů níž a byl hezčí,“ říká starosta. Zaniklý vodopád býval i o něco vyšší. Dnešní Vojnoměstecký vodopád je vysoký 2,5 metru a má průtok 25 metrů za sekundu. Místy po skále teče, místy voda přepadává. „Scenérie je to každopádně pěkná,“ usmívá se při pohledu na vodopád Karel Malivánek.

Vojnoměstecký vodopád leží na turistické trase, takže je jednoduché k němu z Vojnova Městce dojít. Pokud si za start zvolíte parkoviště před radnicí, nezapomeňte se podívat na krásnou obrázkovou mapu okolí.

Suché kopce ukazují i chráněné orchideje

Městys je totiž jakousi bránou do přírody Žďárských vrchů a není odtud daleko k rybníku Velké Dářko, Radostínskému rašeliništi nebo k prameni řeky Sázavy. Od vodopádu se pak můžete projít k Suchým kopcům, kde na začátku léta kvetou prstnatce májové. Jsou to chráněné orchideje, takže je v žádném případě netrhejte.

Začátek jara u Vojnova Městce

V lese směrem na Novou Huť vyvěrá ze země Juditin pramen. Na mapách ho nenajdete, protože si soukromý majitel lesa nepřeje zástupy turistů. Pokud ale budete ohleduplní k lesu, určitě vás nikdo vyhánět nebude.

Místní lidé studánku dobře znají, protože je vyhlášená vysokým obsahem radonu. Voda v ní má 3,45 kBq, přičemž hranice pro lázně je pouhých 1,5 kBq. Vojnoměstečtí tak se svými neduhy nemusí jezdit do Jáchymova, stačí si dojít pro vodu k prameni.

Spustit audio