Votická kopretina nabízí cyklotrasy ve tvaru okvětních lístků kolem Votic

29. duben 2016
Česko – země neznámá

Většina cyklotras vede z bodu A do bodu B. Ve středočeských Voticích je to jinak. Cyklotrasa nazvaná Votická kopretina vede cyklisty stezkami, které tvoří pohledem z ptačí perspektivy tvar kopretiny. Vede krajem České Sibiře do všech světových stran.

Všechny trasy mají jedno společné – začínají přímo v centru Votic před kostelem sv. Václava. Výlet tak můžete začít na místní kostelní věži zvané Václavka a předem se podívat, kterým směrem z Votic vyjedete.

Pod věží najdete na velké mapě Votické kopretiny také minimapu nejbližšího okolí. Z centra města vás vyvede ven na zvolenou trasu, takže nikde nebloudíte po městských silnicích. Každý z okvětních lístků, tedy jinými slovy každá z tras, nabízí celodenní výlet se spoustou zastávek na zajímavých turistických místech nebo u pamětihodností.

Cesty do všech světových stran

Vydat se můžete na všechny světové strany - po trase oranžové na Blaník a hrad Šelmberk, po trase modré na zámek Vrchotovy Janovice, po trase zelené do srdce České Sibiře, červená trasa vás zavede na zámek Konopiště, hnědá na zámek Jemniště.

Jarní Cyklotulák láká milovníky cyklistiky po trasách Votické kopretiny

Na zadní straně mapy najdete v textové části podle barev okruhů seřazené informace i fotografie všech turistických cílů. Pokud se během dne zkazí počasí, vždy máte na výběr z mnoha zkratek, jak se z výletu vrátit dřív. Trasy jsou zvolené tak, aby měly dostatek zastávek v příjemných kavárnách nebo hospůdkách pro občerstvení znavených cyklistů.

Pokud rádi jezdíte na kole v atmosféře skupinových výletů, můžete se zúčastnit tradiční akce nazvané Jarní Cyklotulák, která se koná na třech trasách Votické kopretiny. Vybrat si můžete podle náročnosti – trasu mléčnou, zkušenou či libovou.

Všechny trasy začínají pod věží Václavka

Nejedná se o závod. Cyklotulák je vhodný i pro rodiče s dětmi. Na startu každý účastník dostane mapu s vyznačenými trasami a cestou sbírá do mapy razítka kopretin. V cíli pak získá titul „Cyklotulák“ a diplom. Cyklomapu obdržíte v infocentru ve věži Václavka, v penzionu U modré kočky a v infocentru na náměstí. Letošní Cyklotulák proběhne v sobotu 28. května.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.