Vrškamýk vás přenese do středověku. Stačí navštívit tamní hřiště a vyhlídkovou věž

23. říjen 2017
Česko – země neznámá

Zřícenina hradu Vrškamýk se tyčí přímo nad městečkem Kamýk nad Vltavou. Hrad založil král Václav I. původně jako svůj lovecký hrádek. Během opravy Pražského hradu tu král Václav II. dokonce pobýval delší dobu a podepsal zde některé důležité listiny.

Za císaře Karla IV. se veškerá pozornost přenesla na nový hrad Karlštejn a Vrškamýk začal chátrat. Nakonec se rozpadl a zbyla z něj pouhá tajuplná zřícenina. Díky neopakovatelné atmosféře tohoto dávného sídla našich králů vznikl dnes v podhradí zajímavý projekt.

Na Vrškamýku se v současnosti celá rodina může přenést do středověku. Najdete tam nově vybudovaný odpočinkový areál včetně středověkého dětského hřiště a dřevěné vyhlídkové věže a salaše, kde našlo domov menší stádo ovcí. Ostatně o zvířata na hradech kdysi nouze nebyla a dnes alespoň navozují dávnou atmosféru.

Hrad a podhradí bylo nutné hlídat

V rámci projektu vznikla v podhradí dřevěná vyhlídková věž ve tvaru hradní hlásky. Vyhlídková plošina je prostorná a krytá stříškou. Návštěvu si tedy užijete i v nepěkném počasí. Výhled je především na městečko Kamýk nad Vltavou, ale pokud si přivstanete, můžete odsud brzo ráno jako z posedu sledovat i lesní zvěř, jak vychází na pastvu.

Nasednout a cvičit jízdu jako na opravdovém koni

A výstup na věž stojí za to nejen kvůli výhledu. Na vyhlídkové plošině je totiž umístěný menší zvon, který vám splní každé přání. Stačí myslet na to, co si přejete, a pořádně zvonit.

V době středověku byl život drsný a přežívali jenom ti nejsilnější. A proto ani hřiště pro děti nebylo určeno pouze pro legraci a zábavu, ale bylo i školou rytířů. Veškeré atrakce a hry proto vyžadují fyzickou sílu. Najdete tu velkého houpacího dřevěného koně se skutečným koženým sedlem. A také různé typy houpaček, na kterých je někdy pěkně obtížné se vůbec udržet.

Další atrakci představuje beranidlo, na kterém se zhoupne hned několik dětí najednou, pak také houpačka pro dámy, kterou rozhoupou jen silní muži, nebo labyrint, kde určitě zabloudíte. Nejsilnější rytíř bude ale ten, který dokáže vylézt po otáčejícím se sloupu, na jehož vrchol vedou schůdky.

Spustit audio