Vše v jednom. U Proseckých skal najdete naučnou stezku, vyhlídku i bobovou dráhu

28. červenec 2016
Česko – země neznámá

Přírodní památka Prosecké skály s rozsáhlým labyrintem přírodních i umělých jeskyň leží na severovýchodě Prahy. Spodní, světlejší vrstvu skal tvoří bílý pískovec, který se usazoval ve sladkých vodách. Horní vrstva představuje hrubozrnné pískovce rezavé barvy. Ukládaly se v mořském prostředí. Ze zdejší vyhlídky Emy Destinnové obhlédnete velkou část města.

Rozsáhlému systému křivolakých štol a sálků na jižním okraji prosecké plošiny se říká Močálka. Je to jen torzo mnohem delšího podzemního labyrintu. Dřív se tu ručně těžil bílý pískovec. První písemné zmínky o těžbě pocházejí z konce 18. století, těžilo se tu ještě v první polovině 20. století. Písek se používal na štuky, výrobu pískových mýdel a na posypávání prkenných podlah.

Močálka je největším a nejzachovalejším zdejším systémem. „Od roku 2001 je uzavřena. Probíhají průzkumné práce, které by se měly zakončit zpřístupněním této památky veřejnosti,“ říká Ivan Press, předseda pražské odnože Klubu českých turistů.

Nejzajímavějšími zástupci živočišné říše v Proseckých skalách jsou ohrožené druhy netopýrů: netopýr ušatý, vrápenec malý, netopýr velký či brvitý. Všichni využívají podzemních prostor k přezimování.

Procházky i zábava na bobech

Přes Prosecké skály vede naučná stezka Vysočany – Prosek – Střížkov, která seznamuje návštěvníky s historií těchto původně zemědělských osad. Začíná u stanice metra Vysočanská. Panorama Prahy si nejlépe vychutnáte z vyhlídky Emmy Destinové. Dětské hřiště v podobě keltského hradiště najdete v parku Podviní. Inspirací se pro jeho stavbu stal jeden z přírodních divů světa v Severním Irsku.

Naproti Proseckým skalám objevíte vinici Máchalku a vedle ní bobovou dráhu

Stezka s 21 zastaveními měří téměř 9 kilometrů. Často křižuje zastávky MHD, cestu si tak můžete zkrátit nebo přizpůsobit.

Hned naproti Proseckým skalám funguje bobová dráha. Vinná réva se pne v sousední vinici Máchalce, která ovšem nemá nic společného s Dorotou Máchalovou z pohádky S čerty nejsou žerty. Pojmenovaná je po posledním majiteli Josefu Máchalovi.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.