Vstup povolen. Pozorujte, jak se v rybích líhních v Borových Ladech množí pstruzi

18. srpen 2015
Česko – země neznámá

Pstruhová líheň v Borových Ladech na Prachaticku je unikátní projekt Národního parku Šumava. Unikátní je nejen proto, že ji na rozdíl od jiných rybích líhní mohou navštěvovat turisté a dozvědět se něco málo o chování pstruhů, ale také svou polohou.

Líheň se nachází 900 metrů nad mořem, tedy o dost výš, než je obvyklé ryby chovat. Přesto se zde daří celé škále druhů ryb, nejenom pstruhům. Dokonce se tu úspěšně množí i raci.

Výhodou vysoko vybudované rybí líhně je vynikající kvalita vody, která je svým chemickým složením, obsahem kyslíku a teplotou totožná s vodou, do které je odchovaný plod později vysazován. To znamená, že malé rybky jsou hned od začátku adaptovány na prostředí, ve kterém pak žijí.

Pstruhová líheň v Borových Ladech

Každoročně organizuje Národní park Šumava v letním období pravidelné prohlídky pro veřejnost. Návštěvníci si mohou prohlédnout celou pstruhovou líheň a dozvědět se z výkladu odborníků mnoho zajímavých informací o chovu pstruhů a ostatních ryb, jako je střevle, mník, lipan či mřenka.

Pstruhová líheň byla v Borových Ladech založena v roce 1997, veřejné akce pro turisty nebo školy v ní probíhají od roku 2006. V sezóně je pro návštěvníky otevřeno každé úterý.

autor: Filip Černý
Spustit audio