Vstupte do světa kouzel a magie. V Pardubicích otevřeli muzeum plné iluzí

11. prosinec 2017
Česko – země neznámá

Pardubice nejsou jen městem perníku. Od letošního roku mohou být i městem magie. Otevřeli tam totiž Muzeum kouzel, které je největší svého druhu v České republice. Objevíte v něm stovky rekvizit mágů a kouzelníků, od roku 1820 až po současnost. Součástí muzea, které se nachází přímo v centru Pardubic, je malé divadlo.

V Muzeu kouzel se dozvíte, jak se vyvíjelo kouzelnické řemeslo. Poznáte jednotlivé oblasti magie, jako je například mikromagie, karetní magie, salonní kouzelnictví, jevištní magie nebo mentální magie. A uvidíte zařízení, jaká používají eskamotéři nebo kouzelníci, kteří se zabývají jevištní iluzí. Výstavu doplňují historické dokumenty, staré plakáty, reklamní poutače a dobové programy kouzelnických čísel.

Expozice Muzea kouzel vznikla díky dlouholeté sbírkové činnosti českých kouzelníků a sběratelů. „Máme zapůjčené kouzelnické rekvizity známých sběratelů Pavla Langera a Jaroslava Zacha nebo badatele Libora Štengla,“ vysvětluje zakladatel Muzea kouzel v Pardubicích Ladislav Kůrka. „Našemu muzeu významně pomohla i spolupráce s paní Margo Grootveld, manželkou jednoho známého zahraničního sběratele.“

Část expozice je věnovaná českým kouzelnickým legendám. „V Česku chybí povědomí o tom, kdo se v minulosti zasloužil o rozvoj českého kouzelnictví a magie, proto tyto umělce, ale i nadšence představujeme,“ dodává Ladislav Kůrka. Expozice návštěvníky ale samozřejmě seznamuje i se jmény slavných kouzelníků, kteří působili v sousedním Rakousku, Německu, Maďarsku, Holandsku nebo USA. „Není to ale jen pohled do historie, představujeme i známé kouzelníky současnosti,“ podotýká zakladatel muzea.

Kouzelnický mandl tiskne i eura

Výstava má několik částí, přičemž rekvizity jsou v nich řazené tematicky. V jedné z vitrín si můžete prohlédnout například kouzelnické koule, tzv. Chicago koule. Při těchto tricích se koule množí, mizí a zase objevují. V muzeu nechybí samozřejmě ani ukázky tradičních rekvizit, které se týkají kouzlení se šátky nebo růžemi. Při procházce výstavními prostory určitě neminete ani kouzelnické náčiní pro mizení živých zvířat, klobouky, krabice a klece. Nejstarším exponátem Muzea kouzel je kulová urna z počátku 19. století.

V Muzeu kouzel uvidíte rekvizity kouzelníků od roku 1820 po současnost

Speciální část tvoří oblast karetních kouzel. „Návštěvníci uvidí například kouzelnický mandl, který tiskne z obyčejného bílého papíru stokoruny i eura,“ směje se Ladislav Kůrka. „Máme tu nejrůznější typy a velikosti karet, které kouzelníci používají. Kromě miniaturních záležitostí jsou to i rozměrné rekvizity, které mágům slouží při jevištní iluzi a velkých únikových kouzlech. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout třeba truhlu, ze které zmizí člověk a velmi působivé je i křeslo s noži.“

Součástí Muzea kouzel je také kouzelnická knihovna. Přístupná je všem, koho kouzla zajímají, ale kouzelnické manuály jsou jenom pro kouzelníky. Při pardubickém muzeu vznikl Klub kouzel, který připravuje pravidelné programy kouzelnických vystoupení svých členů. Součástí muzea je totiž i malé divadlo. Na jeho jevišti se představují nejen členové klubu, včetně malých začínajících kouzelníků z kouzelnického kroužku, ale také známí mistři kouzel České republiky.

autor: BRA
Spustit audio