Vydejte se až k bažinám Českého lesa, uvidíte třeba i masožravé rostliny

17. duben 2014
Česko – země neznámá

Chcete si odpočinout a přitom si prohlédnout něco exotického - třeba masožravé rostliny? Obojí nabízí nejmladší chráněná krajinná oblast u nás – Český les.

Dozvíte se v ní, co unikátního roste na rašeliništích, a zblízka se seznámíte s její masožravou obyvatelkou – rosnatkou okrouhlolistou. K místní naučné stezce Podkovák se dá pohodlně dojít pěšky z nejbližší obce Lesná u Tachova, která je vzdálená necelé čtyři kilometry.

Rezervace Podkovák se nachází v plochém sedle v prameništi Lesního potoka v nadmořské výšce přibližně 708 metrů nad mořem. Na území o rozloze přes 5 hektarů je chráněné rašeliniště s typickými rostlinami a živočichy. Další lokalitou s rašeliništi jsou Jezírka u Rozvadova a Farské bažiny. Tato místa jsou ale těžko přístupná, a tak je k poznání zdejšího života vhodnější naučná stezka Podkovák.

Stezka prochází stejnojmennou přírodní rezervací po pohodlném povalovém chodníku. V blízkosti rašelinných jezírek roste masožravá rosnatka okrouhlolistá, tučnice obecná a také rojovník bahenní. Můžete tu vidět ale i vlochyni bažinnou, suchopýr pochvatý, kyhanku sivolistou nebo šichu černou.

Bílá květenství suchopýrů

Za vznik rašeliny může nepropustné podloží a velké množství srážek

Naučná stezka měří přibližně 100 metrů a má šest zastávek. Na první tabuli jsou informace o Přírodní rezervaci Podkovák, další tabule pak obsahují obrázky a popisy ptáků, ještěrky živorodé, zmije obecné a rostlin, které se zde nacházejí. V rašeliništi jsou okolo stezky rozmístěné cedulky s názvy jednotlivých rostlin.

Vznik rašeliniště má na svědomí nepropustné podloží, velké množství srážek a slunce. V rezervaci Podkovák se odhaduje až čtyři metry vysoká vrstva rašeliny. Na povrchu rašeliniště se tvoří takzvané bulty a šlenky. Bulty jsou v podstatě kopečky nebo vyvýšeniny, které tvoří malé hráze mezi propadlými místy – šlenky. Vegetace šlenků tedy musí snášet jak zaplavení, tak i naopak silné přehřátí při vysychání ve slunečných dnech.

Bulty a šlenky

Chráněnou krajinnou oblast Český les tvoří část pohraničního pohoří Českého lesa sahající od Folmavy na jihu po Broumov na severu. Převážně lesnatá krajina je doplněna pestrou mozaikou pastvin, luk a zarůstajících lad. Rozsáhlé bukové lesy v okolí nejvyššího vrchu Českého lesa Čerchova (1042 metrů nad mořem) přecházejí postupně směrem k severu v lesy s vyšším zastoupením smrku. Pro severní část Českého lesa jsou charakteristická vrchovištní rašeliniště.

autor: Pavel Halla
Spustit audio