Vydejte se na Lesný – nejvyšší horu Slavkovského lesa

5. květen 2014
Česko – země neznámá

Vrch Lesný je se svojí výškou 983 metrů nad mořem nejvyšším bodem Slavkovského lesa v Karlovarském kraji. Cestou k jeho vrcholu si možná všimnete nenápadného „chlupatého“ lišejníku, tedy provazovky obecné, která se sem tam drží na polosuchých větvích smrků.

Podle pracovníků Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les jde o jasný důkaz toho, že se tu výrazně zlepšilo ovzduší, zejména po zavedení ekologičtějších postupů těžby uhlí a výroby energie na Sokolovsku. Provazovka je totiž doslova indikátorem čistoty ovzduší. Citlivá je zejména na zvýšený obsah oxidu siřičitého. Na Lesném a v okolních horách se objevila teprve před asi deseti lety. Tomu odpovídá stáří provazovek, které tam můžete vidět.

Necitlivé zacházení si ovšem ještě nějaký čas budou pamatovat stromy. Například smrky ztepilé mají až nepřirozenou barvu. To způsobila vysoká koncentrace oxidu siřičitého a dalších jedů v ovzduší v 70. a 80. letech. Pokusně se v oblasti vysazoval také smrk pichlavý („stříbrňák“) ze severní Ameriky, tomu se zde ale také příliš nedařilo vzhledem k pomalejšímu růstu. V současné době zde vysazují kdysi původní jedle, v nižších oblastech pak buky.

Provazovka obecná v plné kráse

Přes vrchol Slavkovského lesa prošly i dějiny

Na Lesném najdete nový altánek, který tu postavily Lesy České republiky. To však není jediná stavba, kterou zde můžete objevit. V jednom rohu náhorní plošiny jsou patrné dva betonové základové panely. Na nich podle Tomáše Fialy z CHKO Slavkovský les stála do roku 1989 dřevěná vojenská hláska. Vojáci odtud pozorovali přelety letadel nad západním Německem, kam bylo dříve z Lesného vidět.

Ještě dříve, za druhé světové války, sídlila na Lesném německá vojenská jednotka, která zajišťovala protivzdušnou službu.

Pozůstatky vojenské hlásky a nový altán LČR

Dnes je vrchol Lesného zarostlý stromy. I když jde o nejvyšší bod Slavkovského lesa, po okolí se z něj nerozhlédnete. Do budoucna se ovšem uvažuje o šetrné stavbě rozhledny. I přes chybějící rozhled je vrchol Lesného krásným místem.

Na vrchol Slavkovského lesa vede několik cest. Přibližně šestikilometrová trasa začíná v Kladské. Pět kilometrů se jde téměř po rovině a pouze závěrečný kilometr je do kopce. Druhou variantou je cesta z Kynžvartu, opět po značené turistické trase. Tady se cestou můžete zastavit u zříceniny hradu Kynžvart.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.