Vyhlídka Chodaublick na Sokolovsku nabízí hodně neobvyklý pohled do krajiny

21. srpen 2017
Česko – země neznámá

Vyhlídka Chodaublik se nachází na vysokém skalním výběžku u Chodova na Sokolovsku už od 19. století. Od té doby ovšem pod vysokou skálou přibyla pestrobarevná odkaliště a další zařízení nedaleké uhelné elektrárny Vřesová. Spolu s panoramaty západočeských hor na obzoru jde o opravdu nevšední podívanou.

Proč se vyhlídka jmenuje Chodaublick? Na Liščím vrchu ve výšce 616 metrů nad mořem byla vyhlídka už v dobách, kdy v nedalekém Chodově žilo převážně německy mluvící obyvatelstvo. Chodov se tehdy jmenoval Chodau a blick znamená v němčině pohled nebo výhled. Jde tedy vlastně o Chodovskou vyhlídku. Dodnes se ale oficiálně jmenuje Chodaublick.

Cesta na Lišší vrch vede prudce vzhůru od obce Tatrovice. Vrch je z žuly s řadou puklin, které v dávné minulosti vyplnil vysrážený křemen. V oblasti se proto od 19. až do padesátých let minulého století těžil jeden z nejkvalitnějších křemenů v České republice. Používal se pro výrobu porcelánu a ve sklárnách.

Ale zpátky k vyhlídce. Když tu milovníci přírody v 19. století vyhlídku zbudovali, jistě netušili, že se ploché území 150 metrů pod skálou za pár desetiletí promění v ohromný průmyslový komplex elektrárny Vřesová. Ještě před pár lety byste z vyhlídky vinou jemného polétavého popílku neviděli nic.

Pestrá krajina vyzdobená člověkem

Dnes už jsou technologie zpracování odpadu z elektrárny k přírodě mnohem šetrnější. Dole materiál bez ustání rozvážejí velká nákladní auta na předem určená místa. Z vyhlídky to vypadá jako pohled do mraveniště a auta připomínají spíš hračky pro malé kluky.

Odkaliště hrají barvami

Díky dobré viditelnosti můžete kromě vrcholků Slavkovského lesa nebo Krušných a Doupovských hor nakouknout i do kuchyně elektrárenského provozu. Pod vámi se rozprostírá několik uměle vytvořených vodních ploch, kde se ukládá popílek.

Takhle to sice nezní moc poeticky, ale při pohledu z výšky vytváří namočený popílek společně s dalšími zpracovanými surovinami a látkami zajímavé barevné obrazce od oranžové, přes šedou až po temně černou zbarvenou od uhlí.

U vyhlídky Chodaublick nechybí posezení a také informační panel, ze kterého se dozvíte všechno důležité o historii místa i přírodních zajímavostech v okolí. K vyhlídce se dostanete pěšky po turistické značce. Od obce Tatrovice jsou to k ní necelé dva kilometry.

autor: Pavel Halla
Spustit audio