Vyhlídka na řeku Berounku u Plzně je půvabná z obou břehů

18. listopad 2015
Česko – země neznámá

Podzim přímo vybízí k procházkám krásně zbarvenou přírodou. Nejvíc teď vyniknou stromy posetá hluboká údolí řek. Mezi taková místa na Plzeňsku patří půvabné údolí řeky Berounky nedaleko obce Druztová. Máme pro vás tip, jak v jednom výletu navštívit oba břehy řeky – vyhlídku Kozí bouda a přírodní rezervaci Háj.

K vyhlídce Kozí bouda se nejlépe dostanete lesem po žluté turistické trase od Plzně-Zábělé. Těsně před vyhlídkou na ostrém skalním výběžku podejdete historický viadukt pod železniční tratí Praha – Plzeň. Pak už jen pár kroků a jste na místě zvaném Kozí bouda.

Stromy, třeba i dvousetleté a starší duby, vám na první pohled prozradí, že nejste v obyčejném lese. Nacházíte se v přírodní rezervaci Zábělá. Za pěkného počasí se vám z vyhlídky naskytne úžasný výhled na tok řeky Berounky v neuvěřitelně hlubokém údolí. Vytvořila ho právě řeka neustálým zařezáváním do jižní části Kralovické pahorkatiny.

Od Kozí boudy je dobře vidět i protější břeh s také zalesněným svahem. Ten je druhým cílem našeho výletu. Jedná se o další přírodní rezervaci, tentokrát s názvem Háj. Nejdřív je ale nutné suchou nohou zdolat řeku.

Čtěte také

Z Kozí boudy rovnou do Háje

Od vyhlídky Kozí bouda se proto vrátíme po žluté značce a po pravém břehu po vrstevnici nad řekou dojdeme po pohodlné stezce až k nedalekému dolanskému mostu. Odtud je to přes obec Druztová k přírodní rezervaci Háj kousek.

Pohled do hlubokého údolí je i na podzim impozantní

Na rozdíl od vysoko položené vyhlídky Kozí bouda se na levém břehu řeky ocitnete jen kousek nad její hladinou. Důvodem ochrany zdejší přírody je původní smíšený háj. Les složený z dubů a habrů. V létě se tu objevuje lilie zlatohlavá. Ve svahu jsou vidět i malé skalky, které nestačila ani za miliony let odnést voda.

Atmosféra Berounky, které vodáci už dlouhá desetiletí přezdívají Stará řeka, je zvlášť na podzim úchvatná. Nerušený klid, vodní ptáci, rákosí, podzimem vybarvené stromy. A přitom jen pár kilometrů proti proudu leží rušné krajské město Plzeň.

Výlet sem, do údolí Berounky, si můžete samozřejmě prodloužit a naplánovat na celý den. Výborná je k tomu právě třeba okružní naučná stezka Zábělá, ze které jsme použili jen jednu její část, nebo naučná stezka Po stopách Františka Malocha.

A ještě jedna zajímavost na závěr. Žlutá turistická trasa, po které při výletě půjdete, je vůbec nejstarší cestou v okolí Plzně. Pro turistické účely byla upravená v roce 1893. Obě navštívená místa, Kozí bouda i přírodní rezervace Háj, jsou součástí přírodního parku Horní Berounka a evropsky významných lokalit Natura 2000.

autoři: Pavel Halla , redakce
Spustit audio