Vyhlídková trasa Střezimíř na Benešovsku nabízí alpský vzduch a krásné rozhledy

3. březen 2016
Česko – země neznámá

Pokud máte rádi výhledy do krajiny a procházky přírodou, uspořádejte si malý výlet trasou jménem Střezimíř. Zavede vás až na jižní hranici Středočeského kraje. Kdo si 15 kilometrů dlouhou trasu projde celou, vychutná si krásný rozhled doslova na všechny světové strany.

Tato oblast se nachází v takzvané České Sibiři, kterou proudí alpský vzduch, takže vás čeká svěží vysokohorské povětří.

V zimě zde najdete udržované běžecké tratě, v létě si celou trasu můžete projet na horském kole. Vyhlídková trasa Střezimíř je navíc situovaná na trase Greenways Praha - Vídeň a po celé délce ji protíná několik dalších cyklostezek. Krásná procházka vás tu ale čeká v každém ročním období.

Turisté ze vzdálenějšího okolí mohou k příjezdu výhodně využít železnici a vydat se na trasu přímo z místního nádraží. Nádraží Střezimíř je nejvýše položená stanice na původní trati Františka Josefa mezi Prahou a Vídní. Nachází se 600 metrů nad mořem.

Okružní vyhlídková trasa vás provede po obcích Střezimíř – Bonkovice – Černotice – Čmerdovka – Dolní Dobřejov – Větrov – a zpět do Střezimíře. Cestou zdoláte 100 metrů převýšení, otestujete tedy i svoji kondici.

Z Lipky přehlédnete celý Jihočeský kraj

Obec Střezimíř dostala své jméno od slova „střežit“. A není se čemu divit. Kousek za ní se otevírá výhled na celý Jihočeský kraj. Z vyhlídky na Lipce je vidět přes historický Tábor až k rakouským hranicím. Pohled na věž kostela na náměstí v Táboře dokáže silně zapůsobit. Ukáže se vám ale i Blaník, Kleť, Písecké hory, Třeboňsko a Šumava. Při dobré viditelnosti můžete zahlédnout i vrcholky Alp. U odpočívadla čekají panoramatické mapy s přesným popisem míst, která jsou odtud vidět.

Trasa vede po silnicích i v náročnějším terénu lesy

Další oblíbená vyhlídka se jmenuje Altán. V tomto místě poměrně dost fouká, a tak se zde pro turisty postavil dřevěný altánek. Pohodlně si z něj prohlédnete celou sedleckou kotlinu až k pásu Brd. Na obzoru se vyjímá vrch Praha nebo Vysoký Chlumec a celé údolí Českého Meránu.

Během výletu vás budou provázet drobné sakrální stavby, od té největší z nich – kaple sv. Vojtěcha ve Střezimíři – přes výklenkové kapličky až po kamenné a litinové kříže. Sympatické je, že každá kaplička má svůj popis i naučnou tabuli.

Spustit audio