Vyrazte za divokou přírodou do údolí říčky Šembery. Překvapí vás, jak je pestrá

20. červen 2017
Česko – země neznámá

Nespoutaná a nádherně rozmanitá příroda čeká na návštěvníky v údolí říčky Šembery ve středních Čechách. Stezka začíná u bývalého českobrodského pivovaru a první tabule jsou u velkých chovných rybníků. Na Šembeře jich ve středověku vznikalo opravdu hodně.

K rybníkům v obci Zahrady směřuje několik okolních turistických tras. V blízkosti největšího Mlýnského rybníka je navíc možné navštívit středověkou tvrz Tuchoraz. A do historie zavádí i poslední zastavení na vysokém ostrohu v hlubokém lese, kde čeká tajemná zřícenina hradu Šember. Trasu si ale nejvíc užijí milovníci přírody.

Celkem 11 kilometrů dlouhá stezka vede převážně lesy a netknutou přírodou. Hned za tvrzí Tuchoraz a velkým Mlýnským rybníkem začíná dlouhý pás lužního lesa. Údolí Šembery má velmi specifické mikroklima a vlhkost se přirozeně udržuje, ačkoliv samotná říčka je poměrně malá. Procházka vlhkým lužním lesem je krásná v každém ročním období, ale pokud se sem vydáte na jaře, místo mechu uvidíte po celém lese koberce rozkvetlých sasanek hajních.

Říčku Šemberu je nutné na několika místech přebrodit nebo přejít přes lávku. Cestou proti proudu začíná být údolí stále hlubší, stěny ostřejší a kolem říčky a v jejím korytě narůstá množství žulových balvanů, které místy tvoří velké jednolité celky. Příroda začíná být neuvěřitelně divoká. Je to způsobeno tím, že údolí Šembery leží z části na okraji Středočeské pahorkatiny, která byla známá těžbou velmi kvalitní, takzvané Říčanské žuly.

V místě, kde říčka Šembera v prudkých svazích stéká přes obrovské balvany, se nachází vysoký ostroh – ideální místo pro dávné pravěké a pozdější slovanské sídliště. Dodnes jsou vidět uměle vytvořené valy, které kdysi Slované vytvořili jako příjezdovou cestu.

Přes Šemberu v některých místech také vedou lávky

Není divu, že právě zde vyrostl ve 14. století hrad nazvaný podle místní říčky Šember. Bohužel, po pouhých 100 letech existence zanikl po nájezdu Husitů. Pustým je uváděn již roku 1452. Výstup na vysoký ostroh s výhledem do hlubokých údolí a kamenných moří obrovských balvanů ale stojí za výšlap.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.