Vysílá studio Jezerka. Projděte se místy, odkud ČT vysílala oblíbený pořad

2. září 2015
Česko – země neznámá

Park Jezerka v pražských Nuslích byl vybudován po roce 1946. Využívá přirozený terén malého údolí v okolí bývalé usedlosti Šustrovka. V té dnes sídlí Divadlo Na Jezerce. V parku vyvěrá pramen známý jako Libušina lázeň, který napájí malé jezírko.

Hospodářská usedlost Šustrovka, původně vybudovaná v klasicistním stylu, byla počátkem 20. století přestavěna na výletní restauraci. Časem okolo ní vyrostly venkovní terasy, altánek a kuželna. V roce 1924 byl uvnitř budovy otevřen divadelní sál.

V roce 1968 prostory domu převzala Československá televize. O sedm let později se odtud začal vysílat oblíbený pořad Vysílá studio Jezerka. Pak tu působili televizní publicisté, vysílal se pořad Politika pro každého. Po odchodu televize budovu ve výběrovém řízení získala Divadelní společnost Jana Hrušínského, která zde působí od roku 2003 a odehrála už více než tři tisíce představení.

Prý se sem kdysi chodívala koupat kněžna Libuše

Koupel kněžny Libuše

Před založením parku na Jezerce tu bývala zahrada patřící k usedlosti Šustrovka a v ní dokonce vinice. Dávno předtím tady stával dub, u kterého vyvěral pramen. A z Vyšehradu se do něj prý chodívala koupat sama kněžna Libuše.

Ostatně je za jeden z nejstarších přivaděčů vody v Praze považován vodovod pro Vyšehrad. Údajně už na počátku 12. století přitékala voda otevřeným korytem právě ze studánky na Jezerce, zvané v pověstech Libušina lázeň. Po roce 1140 snad nechal český kníže Vladislav II. otevřené koryto zatrubnit do dřevěných rour a na Vyšehradě dal postavit kašnu.

Pražským parkem na Jezerce se dnes můžete projít ve stínu stromů, děti si pohrají na hřišti nebo se na svých strojích projedou malým dopravním hřištěm. A večer můžete zasednout do hlediště Divadla Na Jezerce.

Čtěte také

Spustit audio