Výstup na skalní hrádek Šaunštejn dá zabrat. Počítejte s příkrými schody a žebříky

28. červen 2017
Česko – země neznámá

Šaunštejn, kterému se říká také Loupežnický hrad, byl založen ve 14. století na pískovcovém útesu v Českém Švýcarsku. Asi kilometr od vesnice Vysoká Lípa. Od roku 1958 je chráněný jako kulturní památka. Je volně přístupný a nahoru se dostanete po systému schodišť a žebříků. Připravte se ovšem na náročný výstup.

Hrad patříval rodu Berků a také Vartemberků. V roce 1444 byl dobyt, zpustl a stal se útočištěm loupežnických band. Dodnes mu proto mnozí říkají Loupežnický hrad. Původně měl ale strážní funkci, signálním ohněm varoval před ohrožením výpravy, které jely z České stezky na sousední hrad Falkenštejn.

Na vrchol vedou dnes velmi strmá schodiště – kovová, dřevěná i vytesaná do pískovce. Plošinu hradní skály rozdělují strmé stěny do několika bloků. Bezpečí zajišťuje síť zábradlí a mostků. A najdete tam i vydlabanou nádrž na vodu. Odměnou za krkolomnou cestu vám bude nádherný výhled do kraje.

K hrádku se dostanete po žluté a posléze odbočkou po červené turistické značce. Vyrazit můžete třeba z Vysoké Lípy. Anebo z Jetřichovic po červené. Putování je místy náročné, ale zato romantické. Budete si připadat jako opravdoví zdejší obyvatelé. Rozhodně se ale vyplatí mít dobré boty.

Připravte se ovšem na náročný výstup

Z Šaunštejna si můžete udělat výlet po červené na Malou Pravčickou bránu, kde byla nedávno zbudována vyhlídka. Poté se dá pokračovat dál, až na Mezní Louku, kde najdete spoustu možností občerstvení.

Zpátky lze jít po žluté značce. Anebo pokud jste zdatní turisté a nebojíte se několika kilometrů navíc, určitě zvolte z Mezní Louky modrou turistickou trasu přes Zámeček a Ptačí kámen.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.