Vyzvoňte si štěstí u kaple sv. Antonína u Vyskytné nad Jihlavou

26. listopad 2015
Česko – země neznámá

U Vyskytné nad Jihlavou na Vysočině, nedaleko vrcholu zalesněného kopce svatého Antonína, stojí krásná romantická kaplička svatého Antonína Paduánského. Nedávno prošla zevrubnou opravou. Ze zdí zmizela černá plíseň a fasáda září novými barvami. Lidé ze širokého okolí jí říkají kaplička lásky.

Na dveřích kapličky je stále ještě text s fotografiemi, které dokumentují její podobu před rekonstrukcí a po ní. Rozdíl je velký. Nejdřív bylo třeba odvlhčit zdivo. „Byla kompletně sundaná střecha. Od počátku 20. století tady byla plechová. Sundali jsme ji a vrátili jsme zpátky klasickou šindelovou, která tady od počátku byla,“ říká starosta nedaleké Vyskytné nad Jihlavou Petr Böhm.

Interiér kapličky na opravu zatím čeká, ale už teď je jasné, že bude krásný. Jsou tu zachovalé fresky a nad oltářem visí obraz svatého Antonína Paduánského. A je zde i obrázek, ze kterého je zřejmé, že původně vypadala kaplička úplně jinak.

Střecha byla sedlová a dveře byly jinde než nyní. „Ten obrázek není původní. Původní vzácný obraz z 16. nebo 17. století ukradli vandalové,“ vysvětluje Petr Böhm. Sám se těší na odkrytí českého nápisu, který měli nátěrem zakrýt Němci. „Jsem zvědavý, co se nám tam objeví,“ dodává.

Nad oltářem visí obraz sv. Antonína Paduánského

Ke vzniku kapličky se, jak už to bývá, váže pověst. „Šel tudy pekař z Jihlavy do Pelhřimova, na tomhle místě usnul a zdálo se mu, že když odvalí kámen, najde pod ním poklad. Ráno pak kámen odvalil a skutečně našel poklad. Odevzdal ho ve Vyskytné a na počest tohoto objevu tady nechali postavit kapličku,“ vypráví starosta.

Největší současnou atrakcí kapličky je zvonek zavěšený venku na zdi. Říká se, že zvoní pro štěstí, i proto je tady výletníků pořád dost. V poslední době se také romantické stavbičce říká kaplička lásky. Za to může jeden šikovný kněz, který tady začal sloužit mše na svatého Valentýna. A od té doby je to tradicí.

Kaplička svatého Antonína je nejlépe přístupná po cestě směrem z vlakového nádraží v Rantířově. Trasa je dlouhá asi dva a půl kilometru.

Spustit audio