Vzácný sněhobílý koberec. U Chmelíku si na jaře můžete vychutnat sněženkový ráj

21. březen 2017
Česko – země neznámá

Každý, kdo žije na Svitavsku v Pardubickém kraji a chce si udělat pravou jarní náladu, vyrazí do Chmelíku. Každoročně od konce února do začátku dubna zaplaví tamní údolí tisíce sněženek. Není divu, že se sněženkové údolí stalo v roce 1994 přírodní památkou s názvem Sněženky ve Vysokém lese.

Sněženky patří mezi chráněné rostliny. Je to proto, že byly původně pěstovány jako okrasné rostliny do zahrádek a v přírodě se vyskytují velmi vzácně. To ale ve Chmelíku neplatí. Rostou tam v podstatě po celém lese. A ve sněženkovém údolí jich je doslova nepočítaně. Zvláště na stráních, v místech, kde je nestíní stromy, září na slunci jako sněhobílý koberec.

Sněženkové údolí se nachází asi dva a půl kilometru jihozápadně od centra Chmelíku, obce, která leží uprostřed trojúhelníku mezi Svitavami, Poličkou a Litomyšlí. Podél strání je dobré dojít až k dřevěnému kříži, kde ochránci přírody umístili také směrovku, díky které se k prvním jarním květům pohodlně dostanete.

Sněženkám se tam nejvíc daří na ploše asi dvou a půl hektaru v údolí, kde tvoří přibližně kilometrový pás. Začínají růst a kvést už koncem února a v údolí se udrží až do začátku dubna, kdy jsou už krásně vzrostlé a dosahují výšky až 20 centimetrů.

Sněženky ve Chmelíku rostou na ploše asi dvou a půl hektaru

Ve Chmelíku mají ještě další přírodní památku, tzv. Vysoký les, tedy lesní komplex tvořený převážně smrky. Podívat se tam ale můžete ještě na další zajímavost. Třeba na tři dřevěné kaple, které tam asi v 19. století postavili sudetoněmečtí statkáři z Chmelíku a které zanikly po odsunu Němců po druhé světové válce, když se o ně nikdo nestaral. Znovu je před pár lety obnovili milovníci historie ze spolu Archaických nadšenců Sebranice. Jedna z nich, tzv. Demelova, je jen pár metrů od sněženkového údolí.

autor: RUS
Spustit audio