Z bývalé vojenské hlásky Havran na Tachovsku vznikla kobaltově modrá rozhledna

17. červen 2014
Česko – země neznámá

Kobaltově modrá kráska, architektonický unikát, originální stavba. To všechno vás může napadnout, když vystoupáte pěšky nebo na kole na nejvyšší bod Tachovska – 895 metrů vysoký vrch Havran a spatříte kovovou konstrukci nové rozhledny. Dnes už ani nepoznáte, že tahle stavba ještě před pár lety sloužila armádě a byla přísně střeženým nedostupným objektem.

Vojenská hláska Havran totiž stála na příhodném místě jen 100 metrů od hranice s Německem. Od 60. let ji vojáci využívali jako pozorovatelnu dění na západě. V devadesátých letech, po pádu železné opony, hrozil hlásce úplný zánik, měla být rozebrána. Díky nadšení Klubu vojenské historie a sportů v Tachově se to ale naštěstí nestalo. A nedávno se bývalá vojenská hláska proměnila k nepoznání. Prošla náročnou rekonstrukcí a dostala nový kobaltově modrý nátěr.

Na vyhlídkovou plošinu nové rozhledny Havran vede přesně 127 průhledných roštových schodů. Cestou nahoru i na vyhlídkové plošině samotné vidíte přímo pod sebe až na zem. Což může být ve výšce 25 metrů pro někoho poměrně adrenalinový zážitek.

Výhled z rozhledny

Rozhledna Havran nabízí úžasné panorama velké části západních Čech a sousedního Bavorska. Uvidíte několik hradů, velkou část Šumavy, hrad Přimdu, Slavkovský les a další vzdálená místa. Za opravdu dobré viditelnosti dohlédnete až do Alp. Zážitek navíc umocňuje i okolí rozhledny – pod vámi jsou jen husté lesy.

Záchrana rozhledny proběhla v rekordně krátkém čase

"Odpočívka" instalovaná Lesy České republiky

Doslova na kahánku měla budoucí rozhledna ještě v roce 2009, kdy armáda přestala tehdejší hlásku využívat a chtěla ji nákladně demolovat. Mimo jiné i díky medializaci v regionálním deníku k tomu nakonec nedošlo. Nastala dlouhá jednání se zástupci státu a armády o převodu hlásky na občanské sdružení Klub vojenské historie a sportů v Tachově.

Tomu se nakonec převod povedl, stejně jako získání potřebné dotace v rámci jedné z výzev Regionálního operačního programu Jihozápad. Náročná proměna nevzhledné a zanedbané vojenské hlásky v kobaltově modrou krásku pod přísným dohledem architekta proběhla v rekordním čase osmi měsíců v roce 2013.

K rozhledně se dostanete na kole nebo pěšky z obce Stará Knížecí Huť. Odtud je to přibližně sedm kilometrů. Kratší asi tříkilometrová cesta vede z nedaleké německé obce Silberhütte, kde se dá i lépe parkovat. Rozhledna Havran je celoročně přístupná veřejnosti zdarma.

autor: Pavel Halla
Spustit audio