Z Jestřebích hor přehlédnete Krkonoše, Adršpašské skály i Orlické hory

11. únor 2014
Česko – země neznámá

Když vás pozveme do Červeného Kostelce, Rtyně, Malých nebo Velkých Svatoňovic, do Úpice, patrně si řeknete, že se vydáme do Podkrkonoší. Jenže tenhle východní pás mezi hlavními vrcholy Krkonoš, Adršpašsko-teplickými skalami a Orlickými horami jsou Jestřebí hory. A pro sdružení dvanácti místních obcí je to dokonce „Království Jestřebích hor“.

V létě jsou hojně navštěvované turisty, a to nejen pro příjemné cyklistické trasy s jen mírným převýšením a přitom krásnými vyhlídkami do kraje - nejvyšší kopec Jestřebích hor Žaltman měří 739 metrů.

Z jeho rozhledny jsou dobře vidět Krkonoše, Vraní hory, Adršpašsko-teplické skály, Soví a Javoří hory, Broumovské stěny, stolové hory Bor a Hejšovina a Orlické hory. Dohlédnout je možné ale až na Zvičinu, Trosky v Českém ráji, Ještěd a přes vodní nádrž Rozkoš až do oblasti okolo Hradce Králové.

Jestřebí hory - výhled

V zimě běžkaři - v létě turisti

V zimě – pokud je alespoň průměrně bohatá na sníh - jsou Jestřebí hory rájem běžkařů. Anebo i sjezdových lyžařů začátečníků. Kde jinde se opatrně seznámit s lyžařským svahem a rychlými prkýnky než na mírném svahu třeba v Radvancích.

Jestřebí hory mají i bohatou historii, kterou můžete vnímat nejen při pohledu na samotnou krajinu, místní lidovou architekturu či sakrální památky, ale také v místních muzeích (například hornictví).

Jestřebí hory - vojenské opevnění (vojenský bunkr)

Mezi zajímavosti regionu patří bezesporu hrad Vízmburk a jeho unikátní česká gotika; astronomové zase dobře znají hvězdárnu v Úpici, která se specializuje na pozorování Slunce. Zanedbatelná není ani vojenská historie, vzpomínkou na II. světovou válku je zachovalé vojenské opevnění.

Jestřebí hory daly světu také řadu umělců, z nich zřejmě nejznámější jsou bratři Čapkové. Seznam zajímavostí, turistických tras a sportovních i kulturních tipů najdete na www.jestrebihory.net.


Zvětšit mapu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.