Z Podhory u Mariánských Lázní je úchvatný výhled. Zahlédnout se dají i Alpy

1. červen 2018
Česko – země neznámá

Pokud máte rádi přírodní vyhlídková místa a budete se někdy pohybovat poblíž Mariánských Lázní na západě Čech, vydejte se na Podhorní vrch tyčící se nad obcí Ovesné Kladruby. Z vrcholové skály nejvyšší třetihorní sopky Tepelské vrchoviny je neuvěřitelný výhled. A cestu vzhůru vám usnadní historické kamenné schody.

Čedičová třetihorní sopka se nachází nedaleko Mariánských Lázní, odkud na ni už před sto lety chodívali lázeňští hosté. Vycházka bývala dokonce součástí léčebné procedury. Po schodech vystoupali nahoru, vrátili se pod kopec a tam je čekalo příjemné osvěžení. Do konce druhé světové války a ještě i chvíli po ní tu totiž stávala výletní restaurace.

Idylická éra výletů skončila po druhé světové válce. Restaurace ještě chvíli sloužila k rekreaci vojákům a pak úplně zanikla. Přibyl plot a v něm přísně střežený stožár s rušičkou západoněmeckých vysílačů. I tahle éra je už naštěstí pryč. Plot sice chrání stožár dodnes, jsou na něm ale vysílače operátorů mobilních sítí.

Podhorní vrch je díky svému čedičovému podloží ideálním místem pro růst a výskyt vzácných rostlin a živočichů. I proto je od roku 1997 část vrchu přírodní rezervací. V lesích roste především javor klen, jasan ztepilý a třešně ptačí. Na skalkách můžete narazit na netřesk výběžkatý a různé druhy kokoříků.

Vrchol Podhorního vrchu s přírodní vyhlídkou

Samotný vrchol Podhorního vrchu nebo jednoduše Podhory se nachází ve výšce 848 metrů nad mořem. Pro zajímavost, je to přesně o 8 000 metrů níž než Mount Everest. Hory jsou odsud ale vidět také. Kromě vrcholků Slavkovského a Českého lesa třeba i vrch Dyleň. Za opravdu dobré viditelnosti je prý možné vidět i Alpy.

Podle Jindřicha Horáčka ze Správy Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les má Podhora i svého ducha. Jedná se prý o jakousi obdobu Krakonoše. Duch Podhory plní dobrá přání. Tak to můžete vyzkoušet. Na Podhorní vrch se dostanete nejlépe pěšky z Mariánských Lázní po červené turistické trase.

autor: Pavel Halla
Spustit audio