Z rozhledny u Kramářovy chaty na Suchém vrchu uvidíte Čechy, Moravu i Polsko

2. srpen 2023

Suchý vrch je se svými 995 metry nad mořem nejvyšším bodem Bukovohorské hornatiny, která patří k Orlickým horám. Vrch mezi městy Jablonné nad Orlicí a Králíky si oblíbili turisté už za první republiky. Proslulá Kramářova chata na něm stojí téměř devadesát let. O něco mladší je rozhledna, která se nachází jen o pár metrů dál.

Turistická chata na Suchém vrchu byla slavnostně otevřena 6. července 1928 za účasti tehdejšího ministerského předsedy Karla Kramáře, a tak chata nese jeho jméno. Až do dnešních dnů se zachovala místní historická kronika. Začíná prvním zápisem o slavnostním položení základního kamene. Na stránkách je i zpráva o návštěvě prezidenta Edvarda Beneše, který v Kramářově chatě poobědval v srpnu 1937.

Kramářova chata vznikla podle plánů architekta Jaroslava Stejskala a svojí podobu si jako třípatrová dřevěná budova s kamennou podezdívkou uchovala dodnes. V letech 1931 až 1932 byla k chatě přistavěna vodárenská věž, která později začala sloužit i jako rozhledna.

Kramářova chata

Chata jako armádní zařízení

Po roce 1938 chata vystřídala řadu majitelů a několikrát změnila i své jméno. V březnu roku 1939 chatu zabrala německá armáda. Na Suchém vrchu si zřídila rehabilitační ústav pro zraněné letce. Po válce začala Kramářova chata opět sloužit běžným návštěvníkům.

Schodiště vedoucí na horní ochoz rozhledny

V roce 1953 chatu převzala československá armáda výměnou za Luční boudu v Krkonoších. Z turistické chaty se tak opět stalo armádní zařízení. Jako rekreační středisko vojákům sloužila do roku 1961.

Rozhledna byla v 60. letech osazena televizními anténami a byla zasklena horní terasa. V 80. letech celou horní část věže zakryla kuželovitá nástavba. V září 1984 pak byla nedaleko chaty postavena ocelová šestiboká věž, téměř padesát metrů vysoká, sloužící jako telekomunikační zařízení.

Po nezdařilé privatizaci areál na Suchém vrchu chátral a v červenci 2003 chata za záhadných okolností vyhořela. Současní majitelé objekt koupili jako torzo. Díky rozsáhlé rekonstrukci vrátili Kramářově chatě znovu její historický ráz.

Návštěvníci Kramářovy chaty mají možnost vystoupat na 33 metrů vysokou rozhlednu. Na vyhlídkový ochoz, který je ve výšce 22 metrů, vede 128 schodů. Schodiště je umístěné uvnitř rozhledny. Z rozhledny je krásný výhled - pěkně viditelný je Šerlich, Kralický Sněžník, velká část Kladska, Hrubý Jeseník s Pradědem a za dobrých podmínek uvidíte i Sněžku.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.