Z Rychnova nad Malší je to jen kousek do Cetvin. Obě místa mají své unikáty

4. květen 2018
Česko – země neznámá

Náměstí v jihočeském Rychnově nad Malší vévodí kostel svatého Ondřeje. A od něj směrem do kopce stojí uprostřed dlouhého rynku čtyři historické kašny. Tuto důmyslně propojenou soustavu vybudovali rychnovští v rozmezí let 1862 až 1905. Důvodem byla potřeba stálého přísunu čerstvé vody pro domácnosti a také fakt, že ani Rychnovu se nevyhnuly velké požáry.

První požár zničil městečko v roce 1618, kdy jej založili buquoyštíi žoldnéři. Druhý velký požár se rozšířil od zásahu bleskem v roce 1812 a zničil v Rychnově celou pravou stranu městečka. „Soustava našich kašen je od roku 1958 chráněnou památkou,“ upřesňuje Helena Panská, starostka Dolního Dvořiště, do jehož správy dnes Rychnov nad Malší spadá. „V roce 2013 proběhly na kašnách restaurátorské práce. V současné době máme napájené vodou z vodovodního řadu dvě ze čtyř kašen,“ dodává starostka s tím, že na zprovoznění zbylých dvou se pracuje.

Ozdobou první spodní kašny u kostela je zajímavá kamenná hlavice, kterou nechali rychnovští před několika lety znovu vytvořit podle vyobrazení v dobové kronice.

Rychnov nad Malší, podobně jako nedaleké Cetviny, silně poznamenalo vysídlení původních obyvatel v roce 1945 a následné vytvoření pohraničního pásma. Zatímco z Cetvin život prakticky zmizel, v Rychnově sice zůstal, ale silně omezený. Podle původních zápisů bylo v roce 1925 v městečku pět hostinců, tři obchody se smíšeným zbožím, pekař, fotograf, cukrář, perníkáři, krejčí, dva kováři, dva zámečníci, truhláři, řezníci, kameníci. Byl zde i poštovní úřad, fara, lékař, záložna a trafika. To vše na přelomu 50. let postupně zmizelo.

Z Cetvin zůstal jen kostel a křížová cesta

Rychnovské náměstí je ideálním místem pro začátek výletů do míst, která bývala za minulého režimu pro obyčejné lidi nepřístupná, protože se stala součástí železné opony. Prakticky na dohled odtud je například poutní místo Svatý kámen, kde se v kapli podle pověsti rozestupují dva kameny. A až od sebe budou tak daleko, že mezi nimi projede koňský povoz, nastane konec světa.

Pokud vás zajímají i další informace, můžete se v Cetvinách vydat po naučné stezce nazvané Řemesla na řece

Jen o kousek dál na stejné trase stojí Tvrz Tichá. A za kopcem pak najdete obec Cetviny, což je v podstatě jedno z nejodlehlejších míst v republice. Od odsunu německého obyvatelstva v roce 1945 tu několik let žilo jen pár nových usedlíků přestěhovaných ze Slovenska nebo Rusínů. I ti však časem odešli a Cetviny se staly prakticky jen vojenskou základnou pohraničníků.

„Ještě po válce tu bývalo 121 domů, dnes tu z nich zbyla pouze jedna jediná kašna, jedno polorozpadlé hospodářské stavení, kostel a budova bývalé vojenské roty,“ upřesňuje historik a publicista Jan Cíglbauer. Objekt po vojácích je také už léta opuštěný a ve zbědovaném stavu. Jedinou opravenou stavbou v Cetvinách je kostel Panny Marie.

Směrem od kostela k vrchu, kterému se říká Na čepici, vede křížová cesta. Její první verze tu vznikla už v roce 1883. Je sestavena ze čtrnácti kapliček s pašijovými obrázky.

„Na konci křížové cesty stojí dvě kaple. Ta první se jmenuje Farní, ta druhá o kousek dál je kaple Jeskynní a byla postavena u studánky Panny Marie Lurdské, zmiňované v historických pramenech už od roku 1616. Podle původní pověsti se mělo jednat o pramen léčivý. Teď už je ale asi dva roky vyschlý,“ dodává Jan Cíglbauer.

Pokud vás zajímají i další informace, můžete se v Cetvinách vydat po naučné stezce nazvané Řemesla na řece. Kolem Cetvin protéká totiž řeka Malše, která tady tvoří hranici s Rakouskem.

Spustit audio