Z vysoké školy k hrnčířskému kruhu. Ve Zdislavě objevíte unikátní keramickou dílnu

8. květen 2018
Česko – země neznámá

Asi 12 kilometrů západně od Liberce pod Ještědsko-kozákovským hřbetem se v malebném údolí nachází městys Zdislava. Obec se zhruba 300 obyvateli stojí za návštěvu nejen kvůli klidu, přírodním krásám a řadě pamětihodností, ale také díky dvěma unikátním dílnám.

Místní výrobnu ručního japonského papíru už jsme s naším pořadem navštívili, a tak se dnes vydáme do keramické dílny Jaroslava Lady. I jeho tvorba je inspirovaná Dálným Východem a zvláštností je vypalování keramiky v pecích vytápěných dřevem.

Keramickou dílnu založil Jaroslav Lada už v roce 1986 na faře v Kryštofově Údolí a o dva roky později už ho keramika živila. Myšlenka, že se stane hrnčířem, se ale zrodila už za studií na Vysoké škole chemickotechnologické v Pardubicích. Znalost chemie se mu dnes při vypalování hodí. Cesta za snem byla ovšem dlouhá a trvala dvě desetiletí. Vedla přes založení rodiny a tři syny, přes práci v lomu a opravy kostelních věží.

Pec je živý organismus a výpal keramiky je dobrodružství

Keramika není jen hrnčířský kruh, ale také vypalovací pec. Při jejich stavbě zúročil Jaroslav Lada své technické vzdělání. Největší pec velikosti menšího domečku postavil na zahradě za farou v Kryštofově Údolí, kde dodnes stojí dvoukubíková japonská Noborigama. Roku 2012 ale přišlo stěhování do Zdislavy, kam se postupně přenesla celá keramická dílna a menší 300 litrová pec na dřevo. „Zdislava je krásná vesnice, je tu krásná příroda a klid, jako byl v Kryštofově Údolí před čtyřiceti lety, když jsem se tam přistěhoval,“ říká Jaroslav Lada.

Vypalovací pec je na zahradě pod přístřeškem

V jeho dílně je k vidění celý proces výroby keramiky. Od zpracování hlíny, přesněji jílu z Frýdlantska, přes točení na hrnčířském kruhu až po vypalování. Dělá se tu keramika tradiční evropská s glazurami a také keramika inspirovaná Dálným Východem. Na výrobu a vypalování keramiky se můžete nejen podívat a nechat si o tom poutavě vyprávět, ale také si to třeba i vyzkoušet v keramických kurzech.

Vypalování keramiky v pecích vytápěných dřevem umožňuje oxidační i redukční pálení při teplotách až 1300 stupňů. A se znalostmi chemie se dá i tak trochu čarovat. Ve velké peci se při výpalu dosahuje intenzivního popelavého náletu na keramiku bez glazur, což je typické pro Dálný Východ.

Každý výpal se přitom liší. Pokaždé je otevření pece překvapení. „Výpal v peci na dřevo je dobrodružství. Ta pec je totiž živý organismus. Musíte ji poslouchat a vystihnout její rytmus,“ dodává Jaroslav Lada. Jeho keramickou dílnu najdete u Zdislavského potoka na jižním okraji obce Zdislava nedaleko autobusové zastávky U lomu.

Spustit audio