Za stavbu husitské kaple v Hosticích zakázal stát knězi vykonávat duchovní službu

4. květen 2016
Česko – země neznámá

Na kraji Hostic, malé vesničky náležející k Rudě nad Moravou, se nachází nenápadný dům s přístavbou ve své pravé části. Cedulka na brance prozrazuje, že jde o sborový dům Církve československé husitské a jen málokdo tuší, že se zde nachází také nejmladší husitská kaple široko daleko vysvěcená v roce 1970.

Hostice na Šumpersku mají velmi pestrou minulost, co se týče náboženského směřování. Před Třicetiletou válkou místní obyvatelé vyznávali protestantskou víru, po roce 1621 prošel celý kraj přísnou rekatolizací.

Po roce 1918 se část zdejších obyvatel přidala k nově vznikající Československé církvi. Náboženská shromáždění zde probíhala už od roku 1924, samotný sbor vznikl oficiálně roku 1927.

V roce 1932 si místní věřící postavili sborový dům, kde bydlel farář. Současně se položil základní kámen kostela, který měl stát v sousedství domu. Jenže přišla hospodářská krize a také spory v radě starších, a tak se podařilo dokončit pouze sborový dům a kostel zůstal jen na papíře.

Místo kostela alespoň kaple

Novým impulsem byl pro zdejší sbor v 60. letech příchod faráře Emila Jana Havlíčka. Narodil se v Kroměříži, kde prožil dětství a studentská léta na gymnáziu. Další studium dokončil na Husitské teologické fakultě v Praze. I přes přísný protináboženský režim se věnoval duchovní činnosti v Československé církvi husitské. Byl mladý a aktivní a často komentoval dění ve státě. Snad i proto byl „uklizen“ na zapadlou vartu do Hostic. Emil Jan Havlíček se ale právě tady našel a nadšeně pokračoval v práci kazatele.

Interiér kaple je dle husitských zvyklostí strohý

Kromě jiného si předsevzal, že v roce 1968 dostaví modlitební prostor pro zdejší sbor. Na kostel nebylo dost prostředků, a tak bylo rozhodnuto, že ke stávajícímu sborovému domu přistaví kapli. Za pomoci věřících a dobrovolníků se se stavbou začalo. Přišly však politické změny a stavba se stala trnem v oku. Přesto byla v roce 1970 kaple vysvěcena a dostala jméno Jana Milíče z Kroměříže, krajana Emila Havlíčka.

Pro něj ale představovala stavba kaple poslední kapku do poháru trpělivosti státních orgánů. Za její výstavbu a veřejnou kritiku událostí v roce 1968 přišel o státní souhlas s vykonáváním duchovní služby. Na jeho místo nastoupila jeho manželka a farář putoval k lopatě.

Z faráře spisovatelem

Pracoval jako betonář v Prefě v Postřelmově, později se díky přátelům z ekumeny dostal na šumperskou poštu. Prošel jí od píky, kdy začínal jako manipulační dělník a vypracoval se až do pozice vedoucího oddělení na okresní správě spojů. V této době přispíval do novin pod pseudonymy Antonín Vrána a Jan Hanák. Poté napsal a přeložil několik knih.

Autoři citátů patří mezi známé osobnosti

Po roce 1989 působil v odborech pracovníků spojů až do odchodu do důchodu v roce 2006. Poté se vrátil ke své práci pro církev, kterou vykonával v Hosticích až do konce života. Vleklé zdravotní potíže ukončily život krátce po 71. narozeninách v roce 2012.

Kaple dodnes slouží místnímu církevnímu sboru. Na její výzdobě se podílely i významné osobnosti, například karlovarský malíř Josef Hakl, jehož kresby a citáty zdobí balkon kaple. Prostor je přístupný po zazvonění na sborový dům.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.