Zábava a adrenalin. Pump Park u Bělohradu se chlubí speciálním povrchem a překážkami

22. srpen 2017
Česko – země neznámá

Znáte pumptracky? Jedná se o dráhy s vlnami a klopenými zatáčkami, na kterých udržujete rychlost pohybem nahoru a dolů. Klasické asfaltové varianty se v posledních letech začaly stavět ve Švýcarsku, Německu nebo Polsku, objevují se ale také v Česku. Pump Park v Horní Nové Vsi v Lázních Bělohradu navíc vůbec poprvé u nás využil povrchu z asfaltobetonu.

„Z různých typů sportovišť jsme vzali to, co nás baví, využili dlouholetých zkušeností, zapojili kreativitu a v Horní Nové Vsi vytvořili první maximálně univerzální a zábavný Pump Park od Dirty Parks,“ přiblížil uznávaný biker Tomáš Kudrnáč z Jičína. Autoři navrhli trať způsobem, aby jezdec, ať už jede na čemkoliv, nemusel šlapat nebo se jakkoliv odrážet. Díky asfaltobetonu má povrch minimální odpor, je bezúdržbový a při mírnějších zimách se dá využívat téměř celoročně.

„Myslím, že vybudování tohoto jedinečného parku rozšířilo možnosti volnočasového vyžití zejména mladých lidí. Pozemek vedle fotbalového hřiště byl nevyužitý, proto jsme se s hasiči dohodli, že tam necháme vybudovat pumptrack s asfaltovým povrchem, který měl původně stát v Jičíně,“ doplňuje bělohradský starosta Pavel Šubr.

Pumpování na novém hřišti je podle Tomáše Kudrnáče velice zábavná a snadná aktivita, na své si ale přijdou i ostřílení bikeři nebo skejťáci. V České republice jde o unikátní areál, zejména díky svému povrchu v kombinaci s překážkami. Na trati s klopenými zatáčkami mohou při vhodných klimatických podmínkách jezdit lidé na kolech, koloběžkách, kolečkových bruslích, skateboardech nebo malé děti na odrážedlech.

V těsném sousedství je i fotbalové a dětské hřiště s prolézačkami moderního typu. Rodiny s dětmi mohou zábavné a adrenalinové sportování v Horní Nové Vsi propojit s návštěvou Lázní Bělohradu, projít se legendárním parkem Bažantnice, navštívit tajuplné místo na návrší Byšičky s kostelem sv. Petra a Pavla nebo se podívat k rybníku Pardoubek.

Pump Park v Horní Nové Vsi v Lázních Bělohrad

„Směrem dál na Novou Paku je přírodní památka údolí Javorky, odsud od nového hřiště vidíme i na Kamennou hůru, přírodní rezervaci nad Bělohradem. Tam se dá buď procházet, nebo projíždět na kole a dobře se najíst třeba v Javorském mlýně. Nedaleko od nás je Hřídelecká hůrka, také přírodní památka. Nad námi leží hrad Pecka. Přímou čarou jsou to k němu dva kilometry, po silnici osm kilometrů. A i výlet do nedaleké dvorské zoologické zahrady spojený se sportováním v Pump Parku může být příjemným povyražením pro rodiny s dětmi,“ zve bělohradský starosta Pavle Šubr.

autor: VaW
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.