Zahrada Harta na okraji Vysokého Mýta buduje želví safari

19. březen 2014
Česko – země neznámá

Návštěvníci Zahrady Harta, která leží v místní části Voštice na okraji Vysokého Mýta, si mohou prohlédnout zvířata několika kontinentů, včetně ohrožených druhů. Zahrada nabízí kromě poznání také odpočinek a relaxaci u vodních jezírek. A vášniví zahrádkáři tu mohou obdivovat skalky se vzácnými rostlinami. Nechybí tu ani koutek na hraní pro malé děti.

V současné době vzniká v Zahradě Harta naučná stezka. Majitel zahrady, arborista a zoolog Luděk Hojný, tu v současné době navíc buduje želví safari. Právě plazům se totiž věnuje už od dětství, roky studoval jejich život přímo v tropických oblastech.

Luděk Hojný založil obecně prospěšnou Společnost pro zachování a obnovu biodiverzity. A v současné době usiluje o to, aby jeho zahrada získala oficiální statut zoologické zahrady.

V zahradě Harta se zvířata pohybují v několika výbězích, podle země původu. V jihoamerickém výběhu jsou to například lamy, v africkém pštrosi, zahrada má také australský výběh s klokany a voliérou s papoušky. V nových výbězích si lidé mohou od letošního jara prohlédnout také dikobraza, nosály červené, nutrie nebo morčata.

Zahrada Harta na okraji Vysokého Mýta - surikata

Během jara by se v zahradě mohli objevit také oslíci, surikaty a ještě letos by chtěl Luděk Hojný získat pro svou zahradu i některé africké sudokopytníky.

Ve všední dny má Zahrada Harta otevřeno od 9 do 17 hodin, v sobotu od 9 do 14 hodin a v neděli pak od 14 do 17 hodin. Vstupné je zdarma.

autor: BRA
Spustit audio