Zámecké sklepení v Litomyšli ukrývá Zoubkovy sochy i voskové srdce pro Havla

13. červen 2014
Česko – země neznámá

Rozsáhlé sklepení státního zámku Litomyšl, památky zapsané na Seznamu UNESCO, je exkluzivním prostorem s neopakovatelnou atmosférou, nabízející relaxaci a odpoutání myšlenek od všedních starostí. Sály díky vysokým klenutým stropům nevyvolávají stísněné pocity obvyklé v jiných sklepních prostorách, na návštěvníky působí naopak uklidňujícím dojmem.

Sklepení bylo dlouhá léta veřejnosti nepřístupné. Po rekonstrukci v sedmdesátých letech 20. století bylo připraveno jako bezpečnostní kryt pro civilní obyvatelstvo a prakticky utajeno. Teprve po společenských změnách v devadesátých letech se otevřelo návštěvníkům - nejprve v rámci velkého happeningu, později sem památkový ústav umístil výstavu útrpného práva.

Expozice se však nesetkala s velkým ohlasem. Na vystavených exponátech se navíc záhy podepsalo vlhké prostředí, proto zámek uvítal nabídku sochaře Olbrama Zoubka na umístění sbírky jeho soch do těchto prostor.

Zámecké sklepení v Litomyšli - Srdce pro Václava Havla

Sochařská expozice v podzemí zámku

Olbram Zoubek, spolu s dalšími vynikajícími výtvarníky Stanislavem Podhrázským, Václavem Boštíkem a Zdeňkem Palcrem, restauroval v období totality, kdy nemohl volně tvořit a vystavovat, sgrafitovou výzdobu pláště renesančního zámku. Práce trvaly celých 17 sezón, během nichž se v Litomyšli podruhé oženil a stal se tak napůl Litomyšlanem. Velkou sbírku soch z různých tvůrčích období proto věnoval „svému“ městu.

Stálou expozici soch Olbrama Zoubka doplnilo 12. dubna 2014 voskové „Srdce pro Václava Havla“. Uspořádání expozice navrhl architekt Josef Pleskot. Po celém obvodu samostatné místnosti, v jejímž středu stojí Srdce, umístil svítící verš z prologu knihy Kazatel.

Zámecké sklepení v Litomyšli - v podzemí se pořádají různé akce

Na dotykové obrazovce si návštěvníci mohou prohlédnout fotografie zachycující vznik tohoto díla, několik krátkých videí se záběry piety a vytváření Srdce. Zároveň si mohou prolistovat rozhovor s oběma autory, Lukášem Gavlovským a Romanem Švejdou.

autor: PAV
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.