Zámecký park v Lednici zdobí antický akvadukt. Voda z něj tryská jen výjimečně

6. červenec 2017
Česko – země neznámá

Zámek v jihomoravské Lednici patří mezi vůbec nejnavštěvovanější památky v Česku. Zásluhu na tom má i jeho okolní park hned s několika pozoruhodnými stavbami. K nepřehlédnutelným patří Minaret, mezi méně nápadné zase anticky vyhlížející akvadukt.

Akvadukt na první pohled připomíná zříceninu mohutného kamenného mostu s vysoko klenutými oblouky. „Lichtenštejnové si ho postavili v první polovině 19. století, kdy byly v oblibě různé romantické ruiny a antické chrámy. Tato stavba je hodně zajímavá tím, že na ní najdete materiál z mnoha různých staletí. Lichtenštejnové nechali dovézt kousky antických staveb i barokních zámků,“ upozorňuje lednická kastelánka Ivana Holásková.

Původně z akvaduktu pravidelně tryskala voda. „Pokud přijeli hosté, tak se z potrubí, které vedlo z rybníka, spouštěl vodopád. Je to zachyceno i na dobových fotografiích,“ dodává kastelánka.

Dnes návštěvníci s největší pravděpodobností vodu z akvaduktu téct neuvidí. Před pár let ale jednorázově vodopád zrekonstruovali a v budoucnu by ho rádi uváděli do provozu častěji.

S akvaduktem bezprostředně sousedí romantická jeskyně, které se přezdívá Peklo. „Místní pánové si pro své hosty vybudovali v parku hned několik stanovišť, kde si mohly návštěvy odpočinout, nejlépe v chládku a v mimořádném prostředí. Proto se budovaly různé romantické stavby jako právě tato jeskyně,“ vysvětluje Ivana Holásková.

autor: hon
Spustit audio