Zámek Mitrowicz povstal nejen jako Fénix z popela, ale i z bahna povodní

21. prosinec 2017
Česko – země neznámá

Bájný pták Fénix vstal z popela. A zadarmo. Jihočeský zámek v Kolodějích nad Lužnicí má za sebou podobné znovuzrození. Ovšem kromě požáru v 19. století ho zásadně poničily i povodně v roce 2002. A tak posledních devět let vstával nejen z popela, ale i z bahna. A rozhodně to nebylo zadarmo.

Jak příznačné je, že letos získal právě zámek Mitrowicz hlavní cenu v kategorii Fénix v soutěži o nejlepší turistické atraktivity DestinaCZe 2017. Soutěž vyhlašuje už pět let agentura CzechTourism. Hlasy udělují sami návštěvníci památek.

„Když jsem do Kolodějí přijel před devíti roky, bylo to tady až strašidelné," říká Michal Bedřich, správce zámku Mitrowicz v Kolodějích nad Lužnicí a dodává: „Nebyla tu elektřina, voda, nic nefungovalo."

K tomu všemu je potřeba přičíst ještě místy propadnuté stropy, všudypřítomnou vlhkost a dezolátní stav podstatné části hospodářských budov, ale i některých místností a částí samotného zámku.

Zámek má totiž za sebou pohnutou historii. Původní tvrz sice nejvíce rozšířili a zvelebili v letech 1737 až 1741 Mitrowitzové. Ale ještě za jejich éry zámek vyhořel i s kompletním inventářem. Po druhé světové válce byl znárodněn a stalo se z něj na dlouhá léta skladiště a součást místního Jednotného zemědělského družstva. To vše bez jakékoli údržby.

Dílo zkázy dokonaly povodně v roce 2002. Zámek stojí totiž přímo na břehu řeky. Chrání jej sice hráz, která tu vznikla už při stavbě Orlické přehrady, kvůli které stoupla jak hladina Vltavy, tak i Lužnice. Ale ani tato hráz zámek před tisíciletou vodou neuchránila. Naopak. Voda zámek zaplavila až do výšky tří a půl metru a zabydlela se v něm dva týdny.

Zachráněny byly i vzácné nástěnné malby

Zámek v Kolodějích nad Lužnicí se nachází zhruba čtyři kilometry severozápadně od Týna nad Vltavou. „Nyní se oficiálně jmenuje Mirtowicz podle asi nejslavnějšího rodu, který jej vlastnil, ale je to také jméno společnosti, které zámek nyní patří," vysvětluje památkář Roman Lavička. „Za poslední roky tu provedla nákladné rekonstrukce, včetně záchrany unikátních nástěnných maleb. Ty jsou z období baroka. Výzkumem jsme zjistili, že jsou to malby inspirované římským učencem Cesarem Rippim," dodává památkář.

Unikátní nástěnné malby v zámku Mitrowicz jsou alegoriemi i obrazy ze skutečného života

Na fotografiích vystavených ve vnitřních prostorách si návštěvníci mohou prohlédnout stav před opravami a nyní. Na jedné uvidítě karavan stojící mezi bagry. „V tom karavanu jsem přespával, když jsme tady začínali," konstatuje Michal Bedřich. Podle jeho slov je areál už druhým rokem otevřený pro širokou veřejnost. Kromě možností ubytování nabízí v sezóně komentované prohlídky, kulturní akce nebo možnost uspořádání svatby, projížďku lodí a další zážitky.

A jak je vidět podle 16 tisíc návštěvníků, kteří na kolodějský zámek přijeli v letošním roce, znovuzrození zámku se lidem velice zamlouvá.

Spustit audio