Zámek Nový Světlov věznil Žítkovské bohyně. Dnes je celý objekt veřejně přístupný

24. srpen 2017
Česko – země neznámá

Zámek Nový Světlov v Bojkovicích na Uherskohradišťsku je původně hrad přestavěný na zámek v anglickém tudorovském stylu. Název Světlov má patrně původ v ohni, kterým se signalizovalo, když byl hrad v nebezpečí. V současné době je zámek Nový Světlov unikátní svým zastřešeným skleněným nádvořím.

Landštejnové vystavěli kolem roku 1480 hrad Nový Světlov. Pocházeli z větve mocného rodu Rožmberků. Pětilistá růže v rudém poli, kterou měli ve svém znaku, byla dědičkou osmicípé hvězdy Šternberků, posledních držitelů.

„O tom, že zde bylo několik Žítkovských bohyň uvězněno, se můžeme dočíst například v Krevní knize městečka Bojkovic, která zachycuje všechny exekuce útrpného a hrdelního práva,“ říká kastelán zámku Zdeněk Krajča. Krevní kniha patří mezi nejcennější prameny Okresního archivu v Uherském Hradišti a je důležitým svědectvím o hospodářsko-sociálním a kulturním životě městečka a jeho okolí. Bojkovické panství mělo hrdelní právo, ale nemělo vlastního kata. Toho si půjčovalo z Uherského Brodu.

V 16. století hrad často střídal majitele. Z roku 1605, kdy byl hrad v držení Jana Jetřicha z Kunovic, se připomíná tragická událost. Hrad byl obležen Bočkajovci, uherskými povstalci. Na 400 obyvatel Bojkovic se před útočníky ukrylo na hradě. Hejtman je ale vydal obléhatelům a na místě, kde dnes stojí barokní sousoší, byli všichni popraveni. Útočníci hrad nedobyli, ale okolní obce vypálili a obyvatelstvo povraždili. Jan Jetřich z Kunovic záhy předal panství své sestře Anně Marii, jejíž manžel Zdeněk Žampach z Potšejna byl znám svým tvrdým postojem k poddaným.

Zámek Nový Světlov

V roce 2003 přešel zámek do soukromého vlastnictví. V roce 2011 se po velké rekonstrukci, při níž došlo k zastřešení zámeckých nádvoří, otevřel celý objekt veřejnosti. V prostorách hlavního nádvoří se v současné době nachází hudební a divadelní aréna. „Díky zastřešení a sklu získal prostor specifické akustické vlastnosti. Máte pocit, že jste v gotické katedrále, kde se ozývá až šestivteřinový dozvuk,“ dodává Krajča. V areálu zámku je nyní rovněž hotel, restaurace a parkoviště.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio