Zámek Vrchotovy Janovice připomíná historii zvonů. Nabízí i jejich libý zvuk

24. listopad 2015
Česko – země neznámá

Máte rádi zvuk zvonů, zvonků nebo zvonkohry? Na zámku Vrchotovy Janovice na Benešovsku ve středních Čechách vás jich čeká celá řada. Zámek hostí stálou expozici Národního muzea nazvanou „České zvonařství“ - jedinou expozici svého druhu u nás.

Zvony vždy hrály v lidském životě významnou úlohu. Jejich jednotlivé části jsou proto pojmenovány podle lidského těla. Zvon má hlavu, rameno, krk i ústa a to, co zvoní, je srdce zvonu. Zvony ohlašovaly úmrtí i narození, čas na mši nebo blížící se nebezpečí.

Zámecká expozice komplexně mapuje zajímavou a nepříliš známou historii zvonařského řemesla v českých zemích i na Moravě. Na výstavě získáte představu o práci zvonaře - zvonařské řemeslo bylo náročné svou rozmanitostí. Zvonař totiž nezacházel jenom s kovem, ale také s hlínou, dřevem či kamenem, a tak musel znát mnoho různých pracovních postupů.

Kromě toho to byla práce fyzicky i psychicky náročná. Na výstavě si můžete prohlédnout i materiály, které zvonař ke své práci potřeboval. Byly to nejen různé kovy, ale také hlína, sádra, konopí, kravská srst a dokonce zvonaři kdysi používali i koňský trus.

Zvony si zde prohlížíte v  autentickém prostředí bývalé vodní tvrze ze 14. století

Návštěva je zajímavá i z hlediska svého umístění. Zvony si zde prohlížíte v autentickém prostředí bývalé vodní tvrze ze 14. století. Mezi kamennými zdmi se vystavuje více než 150 exponátů. Prohlídku navíc doprovází hlasy zvonů, zvonkoher a dobová hudba.

Setkáte se tu s obrovskými zvony z kostelních věží, s menšími zvony z věžiček zámků nebo ze zrušených zvoniček v polích. Vystaveny jsou také zvonky a zvonečky a další předměty, které vycházely z dílen mistrů zvonařů – hmoždíře, křtitelnice, domovní klepadla, kadidelnice nebo tyglíky na tavení kovu. Prohlédnout si můžete dokonce historický obrovský lékárenský hmoždíř z dílny zvonaře Baltazara Hofmana z roku 1621.

Spustit audio