Zapomenutá botanická zahrada v Bečově nad Teplou vykvetla znovu do krásy

25. duben 2017
Česko – země neznámá

Botanická zahrada v Bečově nad Teplou na Karlovarsku byla založena už v roce 1918. Tehdy nabízela jednu z největších a nejpestřejších sbírek rostlin a stromů ze všech koutů světa. Krušná léta nastala po druhé světové válce, kdy upadla v zapomnění, zpustla a na svoje znovuzrození čekala až do roku 2005.

Tehdy ji začala obnovovat parta nadšenců v čele se zahradníkem Jiřím Šindelářem. Zahradě dnes dominuje obrovská vodní plocha. A dokonce se po ní můžete projít suchou nohou. Obnovený Korunní rybník má pozvolný sestup a na jednom břehu vede nízko nad hladinou skrz houští vodních rostlin dřevěná litorální stezka.

Díky ní si můžete prohlédnout, co všechno se ve vodě a těsně nad ní odehrává. Děti si navíc mohou pomocí sítěk některé živočichy vylovit a podívat se na ně zblízka. Poučná je celá botanická zahrada. Na stromech visí cedulky se jménem i místem nejčastějšího výskytu té které dřeviny.

Popisky ale najdete třeba i na lavičkách u občerstvení. Takže se dozvíte, z jakého stromu je vyrobený stůl nebo lavice, na kterých právě svačíte. Botanickou zahradu tady vlastními silami obnovují už dvanáctým rokem a dnes už pomalu začíná opět připomínat svoji původní slávu. A právě teď je podle Jiřího Šindeláře nejlepší čas zahradu navštívit.

Nejstarší stromy, které tu zahradníci vysadili už při vzniku zahrady v roce 1918, totiž dožívají a porazit je může každá větší vichřice. To ale k přírodě patří. Díky obnově a nové výsadbě se dnes může zahrada pochlubit více než 2 000 exemplářů z rostlinné říše. Nejstarším kouskem je velikán jménem jedlovec kanadský, který roste těsně vedle vodní hladiny Korunního rybníka.

Zblízka se seznámíte s vodním světem

Bečovská botanická zahrada nabízí relaxaci i adrenalin

V rozlehlém areálu zahrady v údolí říčky Teplá se nejen dozvíte hodně zajímavostí ze světa rostlin, ale také se tu zabavíte. Ze dřeva stromů, které už se poroučely k zemi, jsou v zahradě vytvořené různé můstky, prolézačky, houpačky a další atrakce pro malé i velké.

Součástí zahrady je i vůbec první skalní stezka, neboli bioferrata u nás. Se skalničkami a dalšími rostlinami se tak ti odvážnější mohou seznámit přímo na skalách. Vyšplhají po nich pomocí lan a skob. Skalní masivy ale vypadají krásně i z pohodlné pěší stezky pod nimi.

Pro návštěvníky jsou připravené také zajímavé vyhlídky nad údolím, altány i netradiční meditační koutky s úžasnou atmosférou. U Korunního rybníka se nacházejí pískové pláže, k bezplatnému zapůjčení jsou k dispozici i loďky. V blízkosti řeky je i venkovní ohniště, travnaté hřiště, lanovka a pískoviště.

Bečovská botanická zahrada

Původní zahradu společnými silami zakládal v letech 1918 až 1935 vévoda Jindřich Beaufort-Spontin, hrabě Arnošt Silva Tarouca z Průhonic a vrchní zahradník Jan Koditek. Určitě by dnes měli radost, kdyby po desetiletích zplaňování opuštěného areálu viděli, jak zahrada opět vykvétá do krásy a přináší radost všem jejím návštěvníkům a obdivovatelům.

autor: Pavel Halla
Spustit audio