Zapomenutá perla v průmyslem poznamenané krajině. To je zámek v Karviné-Fryštátě

23. listopad 2015
Česko – země neznámá

Když se řekne Karviná, obvykle lidem naskočí představa černouhelných dolů a měsíční krajiny kolem tohoto města. O to víc jsou pak překvapeni, když zavítají do její historické části, Fryštátu. Roku 1792 ho koupil hrabě Larisch-Mönnich a usídlil se na zámku, který nově zrekonstruoval do dnešní empírové podoby.

Fryštát byl původně samostatným městem, které bylo za okupace spojeno spolu s okolními obcemi se sousední Karvinou.

Předpokládá se, že na místě zámku stával kdysi dřevěný gotický hrad, který založil těšínský rod Piastovců. Hrad ale vyhořel, a tak tehdejší majitelé zbudovali zámek v renesančním slohu.

Jeho vlastníci se pak poměrně rychle střídali, nijak jej však nezvelebovali a navíc ho znovu zachvátil požár. A tak se dá říct, že moment, kdy zámek koupili Larisch – Mönichové, byl pro něj záchranou a požehnáním. Takové štěstí však neměly další dva karvinské zámky, Solca v části Doly a zámek v Karviné-Ráji. Ty byste dnes už hledali marně.

Interiér je zde řádně opatrovaný

Návštěvníkům se zámek Fryštát otevřel po důkladné rekonstrukci v roce 1997. Prohlédnout si mohou stylově zařízené místnosti jak hlavní budovy zámku, tak i přilehlého Lottyhausu. Seznámí se se životem šlechty z přelomu 19. a 20. století. Jedna z reprezentačních místností slouží také k pořádání svatebních obřadů a koncertů.

Za návštěvu stojí i okolní zámecký park, dnes park Boženy Němcové. Pokud tam zavítáte v průběhu letní sezóny, můžete si dokonce půjčit lodičky a trochu se projet slepým ramenem řeky Olše.

Zámek Fryštát, jakožto architektonická a kulturní dominanta Karviné, ale nespí ani mimo hlavní turistickou sezónu. Zámecké komnaty se pro zájemce o prohlídku otevírají vždy o víkendu.

Navíc je pro návštěvníky přichystána speciální vánoční expozice. Od prosince až do začátku února 2016 mohou obdivovat historický vláček a vánoční betlémy. Více informací o zámku, otevírací době a speciálních akcích najdete na www.zamek-frystat.cz.

Spustit audio