Zápraží hvězdárny v Jindřichově Hradci protíná 15. poledník. Uvnitř počítají meteority

23. únor 2016
Česko – země neznámá

V Jindřichově Hradci vznikl v roce 1953 astronomický kroužek, který o tři roky později začal s přestavbou bývalé vojenské prachárny na observatoř. Hvězdárna funguje od roku 1961. Od roku 2002 se jmenuje po místním rodákovi Františku Nušlovi, prvorepublikovém profesorovi astronomie na Karlově univerzitě.

Nepříliš nápadnou stavbu na vrcholku kopečku Šibeník nyní obklopuje sídliště Na hvězdárně. Hvězdárnu provozuje posledních patnáct let jindřichohradecký Dům dětí a mládeže, a tak je jasné, že v jejích zdech nachází útočiště především klub mladých astronomů a že je budova s charakteristickou kopulí častým cílem školních exkurzí.

Mimo to se ale ve hvězdárně věnují i vědecké práci. Vedle rozličných dalekohledů, sloužících především k pozorování slunce, byste v jejích zdech našli i počítačové vybavení, které sleduje drobné meteority v zemské atmosféře.

Hvězdárna je umístěna uprostřed sídliště v Jindřichově Hradci

Kuriozitou je, že sedm metrů od hlavního vchodu do jindřichohradecké hvězdárny Františka Nušla prochází 15. poledník. Díky tomu se u pozorování dají přesně stanovit některé fyzikální veličiny, které by se jinak musely pracně zjišťovat.

Veřejnosti se dveře hvězdárny otevírají dvakrát týdně. Vždy v úterý a pátek je možné sledovat noční oblohu. Otevírací doba se mění v závislosti na času soumraku, proto je dobré se předem podívat na návštěvní časy uvedené na webových stránkách hvězdárny.

autor: Filip Černý
Spustit audio