Zavěšená lávka přes řeku Ohři v Šabině přináší adrenalin. Při chůzi se citelně houpe

23. leden 2017
Česko – země neznámá

Máte rádi zajímavé cíle s trochou dobrodružství a adrenalinu? Pokud ano, využijte originální zavěšené lávky přes řeku Ohři, která spojuje břehy obcí Šabina a Dasnice v Karlovarském kraji. Přestože lávka prošla nedávno rekonstrukcí a byla vyměněna její nosná lana, procházka po ní nabízí opravdu nevšední zážitek.

Lávka stojí od 50. let minulého století, kdy nahradila do té doby provozovaný brod. Z těch časů zůstal na pravém břehu, tedy v Šabině, domek převozníka. Ohře je široká necelých 100 metrů. A tak se po druhé světové válce místní lidé rozhodli pro výstavbu lávky.

Na obou březích postavili betonové základy a lávku zavěsili na lana. Zajímavý je i příběh lan. Byla už totiž použitá a stavitelé je získali od uhelných dolů. Lávka začala veřejnosti sloužit v roce 1956.

Od té doby se lana stále více prověšovala a z lávky se v letní sezóně stala atrakce pro všechny vodáky. Na dasnickém, tedy levém břehu Ohře, je totiž vodácké tábořiště, v Šabině pak zase hospody, dokonce hned tři. Zvláště v pozdních večerních a nočních hodinách patřili rozjaření vodáci na houpací lávce ke koloritu života v obci.

O zážitek z pohupování nepřijdete

Lávka se neopravovala až do roku 2012, kdy se zastupitelstvo v Šabině rozhodlo pro zásadní obnovu. Konstrukce už začala být nebezpečná nejen pro vodáky. V roce 2013 došlo k opravě. Betonové základy na březích byly v 50. letech postaveny kvalitně, takže se jen měnila lana a samotná lávka.

Strašidelná lanová lávka přes Ohři v Šabině na Karlovarsku

Princip zavěšení na lanech zůstal stejný, takže se lávka bude lehce pohupovat, i když půjdete opravdu pomalu. Pocítíte při tom bytelnou konstrukci, která dokazuje, že se oprava povedla.

Lávka je určená jen pro pěší, podle starosty obce Šabina Františka Peška se ale najdou i odvážlivci, kteří ji překonávají na kole. Stráž u lávky čtyřiadvacet hodin denně samozřejmě není. Na druhou stranu trocha adrenalinu k životu prostě patří.

V Šabině také najdete dochovanou tvrz pozdně gotického původu s erbem zakladatelského rodu Stolzů v průčelí, pak také hrázděný dům z 18. století, kapli svaté Anny nebo minerální studánku.

autor: Pavel Halla
Spustit audio