Žďár nedaleko Máchova jezera působí jako z pohádky. Je plný půvabných roubenek

30. říjen 2017
Česko – země neznámá

Srdcem Máchova kraje je Máchovo jezero a město Doksy. Málokdo z turistů ale ví, že k městu náleží i zhruba sedm kilometrů jižně vzdálená víska Žďár v Podbezdězí. A je to velká škoda, protože jde o malebnou obec, která je již od roku 1995 díky komplexu roubených stavení vesnickou památkovou rezervací.

Obec Žďár byla založena už ve 14. století. Dochované roubenky jsou mladší. Památkáři ty nejstarší datují do první poloviny 18. století a není vyloučeno, že jsou ještě starší. Ne všechny usedlosti se dochovaly do dnešních dnů, ale současná situace je určitě lepší než ta před desítkami let, kdy byl osud nejednoho roubeného nebo hrázděného stavení nahnutý.

Na první roubenky narazí turisté už na okraji Žďáru při příjezdu od Doks. Další stavení lidové architektury pak lemují podkovovitou náves. Stavení jsou do návsi otočená štíty a za nimi stojí stodoly a polnosti. Hodně roubenek prošlo opravami, na některých se pracuje, a tak snad největší vadou na kráse návsi je zděná budova bývalé školy.

Ve Žďáru najdete necelých pět desítek usedlostí. Při pohledu z návsi zaujme opravená modrobílá kamenná brána s hlavním vchodem a dvěma bočními brankami. Tudy se vstupuje do největší selské usedlosti v obci s číslem popisným 3. Památkáři si cení všech zachráněných stavení, ale nejvíc těch v původním stavu, což jsou nejčastěji stodoly.

Úzkou uličkou strží do Dolního Žďáru

Na první pohled leží Žďár téměř na rovině. Kousek od návsi ale vede strmě klesající úzká ulička skalní strží. Tudy se jde do Dolního Žďáru, kde jsou další stavení lidové architektury. Některá jsou zapuštěná do pískovcových skal a na druhé straně strže jsou do skal vyrubané sklepy, které sloužily jako provozní či skladovací prostory.

Kamenná bráná k největší selské usedlosti č.p. 3

Za pozornost stojí nejen roubená stavení, ale také zděná kaple Panny Marie z konce 18. století. Také ona měla namále, propadlou střechu a porušenou statiku se naštěstí podařilo opravit.

Vesnicí prochází mezinárodní turistická trasa E10 od Bezdězu na Housku, v obci je autobusová zastávka a na vlak je to dva a půl kilometru do obce Okna.

Spustit audio