Ze zámku v Dlouhé Loučce je ruina, zdejší zámecký park naopak pomalu ožívá

16. srpen 2016
Česko – země neznámá

Zámek v Dlouhé Loučce na Olomoucku v osmdesátých letech minulého století kompletně vyhořel. Od té doby už není ozdobou, ale spíše vředem na tváři obce. Díky snaze místních obyvatel ale začíná ožívat alespoň okolní zámecký park, který se stal vyhledávaným místem odpočinku a zábavy.

Historie zdejšího zámku je více než zajímavá. V roce 1623 získal Řád německých rytířů hrad Sovinec s Horní Dlouhou Loučkou. V roce 1707 získal i Dolní Dlouhou Loučku a obě obce spojil v jednu. Na popud velmistra řádu Franze Ludwiga z Beirheimu pak nechal o rok později postavit barokní zámek.

Zámek sloužil jako sídlo Řádu a jeho úřadů. Za napoleonských válek byl upraven na lazaret se 600 lůžky. Poté získal kolem roku 1830 klasicistní podobu. Jako lazaret sloužil následně i za první světové války.

Za druhé světové války byl zámek vyčleněn jako zajatecký tábor. Byli zde mimo jiné internováni francouzští důstojníci, mezi nimiž byli i nadaní výtvarníci, kteří zámek vyzdobili nástěnnými malbami.

Po válce byl objekt znárodněn a sloužil mnoha různým účelům, mimo jiné i jako sklad obuvi. V roce 1986 vyhořel a z následků požáru se už nevzpamatoval. V současné době hrozí jeho zřícení a patří k nejohroženějším památkám u nás.

Zámecký park v Dlouhé Loučce není velký, ale nabízí příjemné místo k odpočinku

Zatímco zámek je dnes obehnán plotem a vstup do něj je zakázaný, zámecký park naopak pozvolna ožívá a slouží k odpočinku a zábavě. Park vznikl přibližně ve stejné době jako zámek. Původně se část parku využívala jako zeleninová zahrada a nechyběla zde ani oranžerie. Později byl park upraven do anglického stylu. V té době sloužil i raněným vojákům, kteří zde pobývali.

Rostou zde místní dřeviny i exotické či méně obvyklé stromy. Našli bychom tady například jinan dvojlaločný, katalpu trubačovitou, liliovník tulipánokvětý a další stromy a keře.

Zámecký park dnes slouží díky vybudovanému pódiu místním oslavám pod širým nebem. Od loňského roku si zde můžete zasportovat na discgolfovém hřišti. Jedná se o nový sport kombinující golf a frisbee, cílem je dostat disk na co nejméně hodů do kovového koše, který nahrazuje golfovou jamku.

autor: kbz
Spustit audio