Ze zříceného hradu Lanšperka si prohlédnete celý pás Orlických hor

31. květen 2016
Česko – země neznámá

Mezi Ústím nad Orlicí a Letohradem ve východních Čechách se tyčí na vysokém kopci zřícený hrad Lanšperk. Jedná se o takzvaný hrad plášťový, kterých u nás moc nenajdete. Charakterizuje ho vysoká obvodová zeď, která neměla žádnou věž. Všechno příslušenství se přilepovalo zevnitř k hradební zdi.

Hrad Lanšperk stojí od vlády Přemysla Otakara II. Mezi další vlastníky patřil například zbraslavský klášter. A dobývali ho také husité. Po husitských válkách hrad přestavěl Kostka z Postupic, ale koncem 16. století začala stavba chátrat.

V 90. letech minulého století se o ni začal starat Sbor pro záchranu hradu Lanšperka, který se snaží hrad udržovat a zatraktivnit. Zrekonstruoval proto stávající obvodovou zeď a postaral se o vyhlídkovou plošinu, ze které návštěvníci vidí celý pás Orlických hor i Jeseníky.

Jako každý hrad má i Lanšperk svoji pověst. Říká se, že majitel chtěl spojit kamenným mostem svůj hrad s nedalekým hradem Žampachem. Což ovšem nebylo v lidských silách, a tak upsal duši ďáblu. Ďábel měl jednu podmínku - most postaví přes noc, ale ve vesnici nesmí zakokrhat ani jeden kohout.

Všechny kohouty v obci tedy povraždili. Jen jedna vdova si svého kohouta tajně nechala, a když už byl most skoro hotový, kohout zakokrhal a most se zřítil. Dodnes je vedle Lanšperku rokle, které se říká Čertova. Jsou v ní poházené velké kameny a místní věří, že jsou to kameny z nedostavěného mostu.

Průhled na vesnici Lanšperk

Pokud netrpíte závratí a vyšplháte se na vlastní nebezpečí na vyhlídkovou plošinu hradu, uvidíte celý hřeben Orlických hor zakončený Kralickým Sněžníkem. A dál jsou vidět Jeseníky. Na dohled je i kaple Nanebevzetí Panny Marie a ve směru od Ústí nad Orlicí můžete spatřit krásně opravený kříž svatého Václava.

Na Lanšperk se dostanete, když odbočíte z cyklostezky, která vede z Ústí nad Orlicí do Letohradu. Zříceninu hradu nelze přehlédnout, tyčí se vysoko nad údolím Tiché Orlice. Večer je navíc nádherně osvícený.

autor: BAL
Spustit audio