Žebříkový kámen na Kleti připomíná žebřík. Příroda v něm vytvořila kamenné šprušle

7. květen 2018
Česko – země neznámá

Přes tisíc metrů vysokou horu Kleť, ze které lze přehlédnout prakticky celé jižní Čechy, si většina lidí spojuje pouze s rozhlednou a vysílačem. Nejvyšší vrchol Blanského lesa toho ale skrývá mnohem víc a stojí za to se po něm porozhlédnout. Kultovním místem Kletě je Žebříkový kámen.

Jedná se o skalní útvar, kterému se geologicky správně říká mrazový srub. Skála působením eroze rozpraskala tak, že se v kameni vytvořili pukliny, připomínající lezecké příčky.

Kámen na počátku 20. století natolik zaujal skupinu německých nadšenců a milovníků přírody, že založili společnost pojmenovanou podle něj. „Společnost měla ve stanovách, že každý člen musí jednou za rok vylézt po Žebříkovém kameni až nahoru. Já ale moc nevěřím tomu, že to všichni plnili, protože je to poměrně těžké a byli tam i starší lidé,“ tvrdí jeden ze znalců kraje Jan Mejzlík.

Skalní útvar je asi dvacet metrů vysoký. Nachází se na něm také německy psaná pamětní deska z roku 1925. Jde o památku na dva členy společnosti, kteří zahynuli na východní frontě v první světové válce. Po druhé světové válce, kvůli odsunu Němců z pohraničí, společnost zanikla. Před deseti lety ji ale obnovili Češi.

Jedna ze soutěsek na Žebříkovém kameni

„V roce 2006 jsme si udělali s kamarády výlet. Pak jsme seděli v hospodě, slovo dalo slovo a nakonec jsme po sto letech obnovili Společnost Žebříkového kamene,“ vypráví jeden z novodobých zakladatelů společnosti Jiří Bárta.

Dnes se členové snaží starat o zajímavá místa na Kleti a také na ně upozorňovat ostatní. „Spousta lidí si myslí, že byli na Kleti, když vyjeli lanovkou a dali si kafe na rozhledně. Tady je ale spousta dalších zajímavých míst. I my sami jsme narazili na řadu věcí, které jsme do té doby neznali,“ přiznává Jan Mejzlík, který stál také u vzniku Společnosti Žebříkového kamene.

Žebříkový kámen najdete 150 metrů od turistického rozcestníku nazvaného Pod vysílačem, severozápadně od vrcholku hory. Vedou k němu žlutá a modrá turistická značka.

Spustit audio