Železný Brod vás přenese do pohádky. V centru města stojí desítky nádherných roubenek

6. září 2016
Česko – země neznámá

Pojďte se podívat do pohádky. Budete si tak připadat na severu Čech v Libereckém kraji, kde najdete městečko jménem Železný Brod. V jeho centru jsou rozesety desítky překrásných prastarých roubenek, které jsou chráněny jako památková rezervace Trávníky.

Malebné domky potkáte na každém kroku přibližně kilometrové trasy. „V Železném Brodě máme krásně dochovaný soubor pojizerské lidové architektury,“ popisuje kronikářka města Alena Kortanová, kterou malebné železnobrodské roubenky okouzlily natolik, že o nich dokonce napsala knížku Železný Brod a jeho historická zákoutí.

„Město leží na rozhraní Jizerských hor, Českého ráje a Krkonoš, takže tady máme architekturu, která je blízká architektuře všech těchto oblastí, ale víceméně je specifická,“ říká Alena Kortanová a dodává: „My tady v Brodě těm domům neříkáme U Dvořáků nebo U Nováků, ale například Jechovsko.“

V Trávníkách je takto pojmenovaných domků celá řada – Vélovsko, Grosovsko, Teprovsko, Kurmžovsko. Každý objekt má navíc svou historii a svůj příběh. „Většina trávnických roubenek jsou přízemní domky, protože v nich bydleli hlavně řemeslníci,“ vysvětluje kronikářka.

Čtěte také

První záznamy o Železném Brodě pocházejí z poloviny 14. století. Současná podoba poznávacího okruhu Trávníky a jeho chaloupek je převážně z přelomu 18. a 19. století, většinou jsou to domky 200 až 250 let staré.

Současná podoba poznávacího okruhu Trávníky a jeho chaloupek je převážně z přelomu 18. a 19. století, většinou jsou to domky 200 až 250 let staré

„Některé chaloupky byly v průběhu časů, třeba ještě za socialismu, renovovány a přizpůsobeny podmínkám bydlení dané doby, ale je jich menšina, většina se zachovala v původní podobě,“ komentuje stavební úpravy chalup Alena Kortanová.

Jako nejlepší výchozí bod pro procházku železnobrodskou pohádkou je zdejší Malé náměstí. A když si budete chtít návštěvu Železného Brodu ještě o něco zpestřit, podívejte se i do muzea skleněných betlémů, které najdete přímo na trase trávnické rezervace.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio