Zeměkoule v kostce. V Pečkách na Kolínsku vznikl nový pomník Járy Cimrmana

8. únor 2017
Česko – země neznámá

Máte rádi humor a nadhled Járy Cimrmana? Potom není nad to, setkat se s jeho životní filozofií v běžném životě. V Pečkách na Kolínsku ve středních Čechách odhalili na konci loňského roku nový pomník Járy Cimrmana. Jde o recesistické dílko, které dokáže zlepšit náladu všem, kdo se na život umí podívat pohledem svérázného umělce.

Pomníků Járy Cimrmana je v Čechách hodně. Jiří Lazar chtěl ovšem mistrovu filozofii připomenout i ve svých rodných Pečkách. Místní zámečník, který se výtvarné činnosti s kovem věnuje jako svému koníčku, se hlásí k cimrmanovskému odkazu a jako pomník do městského parku vymyslel a vytvořil recesistické dílko – zeměkouli v kostce.

Pomník byl odhalen 30. prosince 2016 a jak sám autor k pomníku připsal, kolemjdoucí se na něj mají podívat „pro potěšení oka“. Ale možná také kvůli inspiraci. Jiří Lazar má totiž v plánu doplnit každý rok k pomníku nové motto z Cimrmanových filozofických myšlenek. Motto pro rok 2017 zní: S potivostí nejdál dojdeš!

Máme matematiku v kostce, vaření v kostce, dějiny v kostce, tak proč ne zeměkouli v kostce? Bystrý student funkci hranaté zeměkoule pochopí okamžitě, protože mu je prezentována „v kostce“.

Zeměkoule v Pečkách je vyrobena z kovu, je celá modrá, světadíly jsou na ní vyvedeny v barvě žluté. Celý globus se navíc otáčí. Pomník má ale ochranné hrazení, takže se zeměkoulí nikdo volně otáčet nemůže. Nicméně pokud se na zeměkouli přijdete občas podívat, uvidíte ji pokaždé nastavenou v jiné poloze, protože Jiří Lazar čas od času sám s globusem otočí, aby kolemjdoucím dopřál různé pohledy na svět.

A jak vše souvisí s Cimrmanem?

Jára Cimrman je kultovní vymyšlenou postavou. A cimrmanovský duch i humor si dnes už v podstatě žije vlastním životem. V parku v Pečkách pomníkem připomínají kopii Járovy školní pomůcky z dob, kdy nebyly peníze na nákladné kabinety pro uložení potřebných předmětů. Jára proto sestrojil model zeměkoule, ale přemýšlel, co udělat s dutým vnitřkem. A pomyslel v tu chvíli na jiný geometrický tvar, který by umožňoval umístění dvířek, dokonce uzamykatelných, a také přihrádek. Jako nejlepší se mu jevil tvar kostky. A svůj vynález nazval Zeměkoule v kostce.

Jára Cimrman je kultovní vymyšlenou postavou. A cimrmanovský duch i humor si dnes už v podstatě žije vlastním životem

V každém případě, pokud se do středočeských Peček vydáte, recesistické dílko vám zlepší náladu a připomene, že je potřeba si občas umět dělat legraci i z vážných věcí a brát život s veselým cimrmanovským nadhledem.

Spustit audio