Zeměpisný paradox. Nejvyšší bod Středočeské pahorkatiny leží v západních Čechách

22. září 2017
Česko – země neznámá

Nedaleko Klatov můžete narazit na geografický paradox - vrch Drkolná. Jedná se o nejvyšší bod Středočeské pahorkatiny, nejrozsáhlejší pahorkatiny u nás, která se rozkládá na více než 6 tisících hektarech hlavně na území středních a severní části jižních Čech. Její vrchol je ale v západních Čechách.

Na Drkolnou, coby nejvyšší bod Středočeské pahorkatiny, nevede žádná turistická ani naučná stezka. O to dobrodružnější je zarostlý vrch najít. Nejkratší cesta vede od silnice nad obcí Nový Dvůr. Cestu používají Lesy České republiky. Usnadní vám hledání, ale bez podrobné turistické mapy to raději nezkoušejte.

Na vrchol půjdete zajímavým lesem. Nerostou v něm smrky, jak jsme zvyklí, ale jedle. Těsně pod vrchem se nachází zarostlé kamenné moře. Zdejší kopec je magmatického původu, což dokládají i žulové balvany. V okamžiku, kdy od lesní cesty zahlédnete kámen ve tvaru asi metr vysoké pravidelné pyramidy, vydejte se přímo kolem něj vzhůru.

Na vrcholu nečekejte ovace

K vrcholu Drkolné se pak ještě musíte prodrat mladými smrčky a vysokou trávou. Úzká pěšinka vás ale nakonec přivede k cíli. Poznáte ho jedině podle žulového patníku s křížkem, tedy nivelační značky. Úzkými pasekami mezi smrky, které zabraňují ve výhledu, jen občas spatříte panoramata před vámi.

Jedním směrem přehlédnete velký kus Šumavy až do její německé části. Vidět je i rozhledna Svatobor nad Sušicí. Šumavské kopce se tu ukazují jako v úvodní znělce televizních večerníčků o Krakonošovi. A jak vysoko se vrchol Drkolné nachází? Celých 729 metrů nad mořem.

Bradlava, nebo Úslava?

Když už budete na Drkolné, nezapomeňte navštívit další zajímavé místo na úpatí vrchu. Pramení tam totiž jedna z nejdelších západočeských řek zvaná Úslava nebo také Bradlava. Ptáte se, proč má dvě jména? Ještě do roku 1712 se celá řeka až do Plzně jmenovala právě Bradlava.

Pod Drkolnou pramení řeka Úslava

V osudném roce ale vydali geografickou knihu, do které omylem někdo místo Bradlava napsal Úslava. Zní to až neuvěřitelně, že? Ale je to tak, jak dokládají historické mapy. Zmatky navíc od té doby nekončí. Na některých soudobých mapách je až po město Plánici uváděna Bradlava, na jiných zase Úslava.

autor: Pavel Halla
Spustit audio